Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Sırp Cumhuriyeti entitesinin anayasaya aykırı eylemlerine karşı hazırlanan Bećirović'in önerilerini kabul etti

Resim
Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı, bugünkü (18 Temmuz 2023) olağanüstü oturumunda Cumhurbaşkanlığı üyesi Denis Bećirović tarafından sunulan önerileri kabul etti. Bugünkü oturum, mevcut olan Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Başkanı Željko Komšić tarafından düzenlendi. Kabul edilen öneriler, devletin entitelerinden biri olan Sırp Cumhuriyeti entitesi yetkililerinin anayasaya aykırı kararlarına bir tepki olarak düzenlendi.

Oturumda kabul edilen öneriler arasında Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığının barışı, hoşgörüyü, adaleti, ortak yaşamı, Bosna Hersek vatandaşlarının ve halkının temel özgürlüklerini korumaya tam bağlılığı da yer almaktadır.

Bunlara ek olarak önerilerde Bosna Hersek’in entitelerinden biri olan Sırp Cumhuriyeti entite yetkilileri, Bosna Hersek Barışı İçin Genel Çerçeve Anlaşması'nın içeriğine aykırı hareket ederek, Dayton Barış Anlaşması'nın temel hükümlerine ve Bosna Hersek Anayasası'na sürekli, sistematik ve kurumsal olarak saldırdığı belirtildi.

Oturumda kabul edilen öneriler, Bosna Hersek Anayasa Mahkemesi'nin nihai ve bağlayıcı kararlarını uygulamayı reddeden Sırp Cumhuriyeti entitesi yasama ve yürütme makamlarının temsilcilerinin bilerek Bosna Hersek Anayasasını ihlal ettiğini de işaret etmektedir. Bunun yanı sıra, oturumda Dayton Barış Anlaşması'nın açıkça tehlikeye girmesi nedeniyle, Bosna Hersek'teki Yüksek Temsilciler Dairesi'nin (OHR) harekete geçmesi gerektiğinin altı çizildi.

Kaynak: https://www.klix.ba/vijesti/bih/predsjednistvo-bih-usvojilo-beciroviceve-zakljucke-koji-su-reakcija-na-antiustavno-djelovanje-rs-a/230718138 (Erişim tarihi, 18.07.2023)

Bu içerik 18.07.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 39 kez okundu.