Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Üyesi Şefik Caferoviç: Brdo-Brijuni deklerasyonundaki kurucu milletler tanımına karşıyım, bu Bosna-Hersek'in iç meselesidir

Resim

Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Üyesi Şefik Caferoviç, Brdo-Brijuni Süreci’ndeki sonuç deklarasyonunda üç kurucu millet tanımına atıf yapılmasına itiraz etti. Kendisinin belirttiğine göre bu Bosna-Hersek’in iç meselesidir.
Batı Balkanlar’dan altı ülkeyi, Hırvatistan ve Slovenya’yı bir araya getiren diplomatik oluşum olan Brdo-Brijuni toplantısı, tutum farklılıkları nedeniyle bu yıl bir sonuç bildirgesi olmadan sona erdi.
Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanović bugün erken saatlerde yaptığı açıklamada, bu yılki Brdo-Brijuni toplantısının ortak bir bildirgeden yoksun olduğunu, çünkü Bosna-Hersek’in anayasasında geçen bir ifadenin kullanılmasına ülkenin temsilcilerinin itiraz ettiğini belirtti.
Caferoviç, bunun Bosna-Hersek’in bir iç meselesi olduğunu söyledi.
Toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, “Tabii ki benim için tartışmalı bir konuydu ve bu yüzden kabul edilmedi, çünkü bu husus Bosna-Hersek’in bir iç meselesidir ve iç meseleler bizden başka kimseyi ilgilendirmez” dedi. Ayrıca, bu tip toplantıların bu tür sorunlarla ilgilenmemesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
Ortak bir bildiri yerine, Brdo-Brijuni Süreci toplantısında sonuçlar tasdik edildi.
Brdo-Brijuni Süreci üyeleri, diğer hususların yanı sıra Avrupa Birliği genişlemesinin önemli olduğunu ve bunun hızlandırılmasının fevkalade önem arz ettiğini söylediler. AB, enerji ve ekonomik kriz konularında Batı Balkan ülkelerine yardım etmeye ve vize engelini kaldırmaya davet edildi. Ayrıca, bu yılın sonuna kadar Bosna-Hersek’e adaylık statüsünün verilmesi konusunda AB’ye çağrıda bulunuldu.
Bir gazeteci tarafından Hırvatların Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığına kendi üyelerini seçebilecekleri zamanın gelip gelmeyeceği konusundaki sorusu üzerine Caferoviç, Bosna-Hersek vatandaşları tarafından Cumhurbaşkanlarının seçileceğini söyledi.
“Bosna-Hersek vatandaşları Bir Boşnak, bir Hırvat ve bir Sırp Cumhurbaşkanı seçecekler. Şu anda Anayasa’nın öngördüğü budur” diye belirten Caferoviç; bir aydan az bir süre kalan genel seçimler için şunu ekledi:
“Milletler seçim yapmaz, milletler seçime gitmez, vatandaşlar seçimlere giderler.”

Bu içerik 12.09.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 50 kez okundu.