Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Dönem Başkanı Caferoviç: Rusya’nın Bosna-Hersek’e yönelik tehditleri ciddi, AB ve NATO’ya girmeliyiz

Resim

Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi dönem başkanı Şefik Caferoviç, üst düzey yetkililerle bir dizi temas için Hollanda Krallığı’na yaptığı resmî ziyarette, ülkenin önde gelen gazetelerinden olan “de Volkskrant” için röportaj verdi.

Röportajın duyurusunda gazeteci Jarl van der Ploeg, Caferoviç’in Hollanda ziyareti sırasında Hollanda Kralı Willem-Alexander ve Başbakan Mark Rutte ile bir araya geldiğine dikkat çekiyor.

Caferoviç, Ukrayna’dan gelen görüntülerin otuz yıl önce Bosna-Hersek’ten gelenlerle aynı olduğunu ve Rusya’nın Bosna-Hersek’i istikrarsızlaştırma çabaları göz önüne alındığında Bosna-Hersek’in Avrupa Birliği’ne üyeliğinin jeopolitik bir gereklilik olduğunu söyledi.

Caferoviç, “Savaş Sırasında Bosna-Hersek’e yönelik saldırıların amacı devletimizi yıkmaktı.

Şimdi aynı şeyin Ukrayna ile yapıldığını görüyorsunuz; şehirler bombalanıyor, siviller öldürülüyor.” dedi.

Caferoviç Hollanda gazetesi için “Srebrenica soykırımı, Saraybosna kuşatması ve Bosna-Hersek’teki diğer suçlardan sonra tüm dünya “bir daha asla” dedi. Ama işte tekrardan, otuz yıl sonra yine Mariupol ve Kiev’den o zamanın sahnelerine benzer sahneler görüyoruz. Bence dünyanın çok ciddi bir ders alması gerekiyor ve eğer gerçekten bir daha asla olmamasını istiyorsanız, o zaman sadece ‘bir daha asla’ demek yeterli değil, ülkeler arasındaki ilişkiler sisteminin yeniden tasarlanması gerekiyor. Yoksa ‘bir daha asla’ söylemi gerçek olmayacaktır” dedi.

Caferoviç: “Geçen yaz Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ile bu konu hakkında konuştum ve her şeyi özetleyen bir cümle söyledi: Batı Balkanlar’ın AB’ye ihtiyacı var ama AB’nin de Batı Balkanlar’a ihtiyacı var. Özellikle şimdi, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasından sonra, katılım meselesinin idari bir mesele değil; jeopolitik bir mesele olması gerektiği çok açık. Ukrayna’daki durum bize Avrupa’nın kıtadaki sıcak noktalara veya potansiyel sıcak noktalara daha fazla dikkat etmesi gerektiğini öğretiyor. AB’ye katılım sürecinin hızlandırılacağını, en azından yakın gelecekte aday statüsü alacağımızı umuyorum.” dedi.

Bu içerik 07.05.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 62 kez okundu.