Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Boşnak Üyesi Denis Bećirović, İngiltere’den Sırp Cumhuriyeti Entitesi Başkanı Milorad Dodik’in görevden alınmasını desteklemesini istedi

Resim
Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Boşnak Üyesi Denis Bećirović, İngiliz Milletler Topluluğu ve Kalkınma Bakanı James Clevery ve Birleşik Krallık Başbakanının Batı Balkanlar Özel Temsilcisi Stuart Peach ile Dayton Barış Anlaşmasını ve Bosna-Hersek'in anayasal düzenini tehdit eden Sırp Cumhuriyeti Entitesi yetkililerine karşı girişilecek hamleler üzerine görüştü.
Bećirović, Sırp Cumhuriyeti Entite organlarının Dayton karşıtı faaliyetleri nedeniyle Bosna-Hersek ve bölgenin istikrarsızlaşması tehlikesine işaret etti. Cumhurbaşkanlığı üyesi, “Sırp Cumhuriyeti Entitesi tarafının politikasının siyasi bir sorun değil, bir güvenlik sorunu teşkil ettiği yönündeki daha önceki ifadesinin doğruluk payının ortaya çıktığını vurgulayarak, ülkenin ve bölgenin istikrarsızlaşmadan önce Entite Başkanının görevden alınması gerektiği“ ifadesini kullandı.
Aynı şekilde Bećirović, “Uyguladığı politikanın Bosna-Hersek vatandaşlarını ve halklarını varoluşsal düzeyde tehdit etmesine izin vermektense Dodik'i görevden almanın daha iyi olduğunu“ söyledi.
Ayrıca, İngiltere gibi bir dünya süper gücünün Bosna-Hersek ve vatandaşlarının yanında olmasının son derece önemli olduğunu vurguladı.
Dışişleri, İngiliz Milletler Topluluğu ve Kalkınma Bakanı James Cleverly, barışı korumanın ve Dayton Barış Anlaşmasına saygı duymanın İngiltere'nin çıkarına olduğunu söyledi. İngiltere'nin demokratik güçlere ve Bosna-Hersek'in geleceğine bağlılığının tartışılmaz olduğuna ve İngiltere'nin Avrupa'nın bu bölgesindeki durumu istikrara kavuşturmak için ek adımlar atacağına işaret etti.
İngiltere'nin Batı Balkanlar Özel Temsilcisi Stuart Peach, Dayton Barış Anlaşması'nın şahidi olarak Birleşik Krallık'ın, Bosna-Hersek'in müttefiki olduğuna işaret ederek, Birleşik Krallık'ın bu ülkenin bağımsızlık, egemenlik ve toprak bütünlüğünün korumasına yönelik desteğini sürdüreceğini duyurdu. Lord Peach, diğer bazı hususların yanı sıra, Birleşik Krallık'ın Bosna-Hersek'in Avrupa-Atlantik yolunu ve kurumsal işbirliğinin güçlendirilmesini desteklediğini söyledi.
Bećirović, Bosna-Hersek'teki sürekli katılımı, ekonomik reformlar, demokrasinin güçlendirilmesi ve hukukun üstünlüğü reformlarına yönelik yardımları için Birleşik Krallık Hükümetine şükranlarını dile getirdi.

Bu içerik 04.07.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 37 kez okundu.