Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Komšić, Schmidt ile görüşmesi hakkında: Seçim yasasında yapılacak değişiklikler konusunda görüş birliği içerisinde değilim.

Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Željko Komšić, bugün Bosna-Hersek'teki Yüksek Temsilci Christian Schmidt ile Seçim Yasası üzerinde yapılacak değişiklikler ile ilgili çözüm noktasında görüş birliğinde olmadığını belirtti.

Resim

Komšić, Schmidt ile görüşmesinin ardından gazetecilere "Benim izlenimim, Yüksek Temsilci Bosna-Hersek'in geleceği için çok tehlikeli olan "Fule" modelini çözüm olarak tercih etmektedir. Bu bir etnik bölge yaratılmasıdır ve bu konuda kesinlikle çok fazla tartışma olacaktır" dedi.

Komšić,  Schmidt ile görüşmesi hakkında: “Anayasamız karmaşık değil ama çok katmanlı. Seçim Yasası'na gelince, onu dayatmaya hakkınız var ama sonuçlarına da katlanacaksınız. Bu sizin sorumluluğunuzda olacak, bizim değil. Bosna-Hersek'in yolun sonunda en azından daha adil seçim ve seçim sonuçları alabilmesi için seçim sürecinin suç gibi algılanmasının ortadan kaldırılmasıyla ilgili bir belge sunduk. Seçim Yasası ile ilgili tüm çözümlerin Avrupa standartlarının ilerisinde olamayacağını, Brüksel'in ve hatta Almanya Hükümeti'nin politikasının bu konuda ne içerdiğini söyledim. Bosna-Hersek'in Seçim Yasası'ndaki sorunların çözümü söz konusu olduğunda Alman Hükümeti'nin pozisyonunda bir değişiklik olduğunu gördük, ardından Merkel'in ofisinden bize bir değişiklik olmadığı, yani 6 Mayıs'taki Almanya'nın açıklamasının arkasında olunduğu belirtildi. Bu tarih Bosna-Hersek'te şu anda yaşadığımız her şeyin sorun olmaya başladığını söyledikleri tarihtir.” dedi. Kurucu millet hikâyesinin ülkenin çözülme hikâyesi için de kullanılmaya başlandığını sözlerine ekledi.

“Schmidt'e, bizim Dodik'in şu anki duruşunu örnek olarak gösterdim. "Ülkenin barışçıl şekilde ayrılması" üzerine bir tezi kamuoyuna açıkladı ve ben de kendisine Bosna-Hersek'in barışçıl bir şekilde çözülmesinden bahsettiğimizde, böyle bir konuda görüşmelerin daha önce yalnızca tüfekler, tanklar ve toplarla yapıldığını söyledim. Yani hiçbiri olmayacak. Bosna-Hersek'in feshedilmesi söz konusu bile değil.” diye ekledi Komšić.

Schmidt "taraf" seçti mi?

Gazetecilerin Schmidt için "tarafını seçip seçmediği" sorusu üzerine Komšić; Yüksek Temsilci, Bosna-Hersek'in bütünsel resminin tamamlandığına inandığını ve bu resmi bir araya getirecek olan "bulmacaların eklenmesi gerektiğini" belirttiğini söyledi. “Bu resmi tam olarak görebilmek için Bosna-Hersek'te neler yaşandığını, şu anda da neler olduğunu, gelecekte de herkesin ne istediğini bilmesi gerekiyor. Neler olduğunu biliyoruz ve tüm Avrupa Birliği ülkeleri gibi yaşamak istiyoruz.” diye ekledi.

Bu içerik 14.09.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 167 kez okundu.