Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı, Silahlı Kuvvetlerden bir sağlık ekibinin Türkiye’ye depremzedelere yardım için gönderilmesine karar verdi

ResimBosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı 6. olağanüstü oturumunda, depremin etkilerinin ortadan kaldırılmasına yardımcı olmak üzere Bosna-Hersek Silahlı Kuvvetleri mensuplarının Türkiye Cumhuriyeti’ne gönderilmesine ilişkin karar aldı. Ancak ne zaman ve kaç kişi olacağı konusunda detay verilmedi.

Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı, Bosna-Hersek Savunma Bakanlığı’na, beyan edilen Bosna-Hersek Silahlı Kuvvetleri Sağlık Timi’nin Türkiye Cumhuriyeti’ne gönderilmesine muvafakat veren bir karar aldıklarını söyledi.

Fakat duyuru her zamanki usul gereği Cumhurbaşkanlığı basın ofisinden gelmesi gerekirken, bu sefer Cumhurbaşkanlığı Konseyi Boşnak Üyesi Denis Bećirović’in kabinesinden geldi. Sağlık ekibinin ne zaman ülkeden ayrılacağı, ekipte kaç kişi olacağı ve ekibin neler kapsadığı belirtilmedi. Kabul edilen kararla, Bosna-Hersek Savunma Bakanlığı’na, Silahlı Kuvvetler’den karma bir birliğin, depremin etkilerinin ortadan kaldırılmasına yardımcı olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti’ne gönderilmesi için yetki alanı dahilinde acilen önlem ve eylemlerde bulunma görevi verildiği belirtildi.

Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı, Savunma Bakanlığı’na, Türkiye Cumhuriyeti’nin NATO EARDCC’ye sunduğu talep doğrultusunda teçhizatı bağışlama olasılığını değerlendirmesi ve olası sevk için prosedürü başlatması talimatını verdi.

Bu arada, Bosna-Hersek’ten Türkiye’ye yardım çoktan ulaştı. Türkiye’nin öncelikli olarak sıraladığı ihtiyaçları toplayan ve gönderen Bosna-Hersek, sivil derneklere ek olarak, dün ve bu sabah Sivil Koruma ve Kurtarma Ekibi üyeleri depremden etkilenen bölgeye gitti.

Birçok kişi, önce devletin değil, sivil kuruluşların tepki vermesinin ayıp olduğuna işaret ederek, bu şekilde Bosna-Hersek hakkında olumsuz bir mesaj verildiğini ve utanmaya neden olduğunu belirttiler.

Bosna-Hersek Federasyonu Başbakanı Fadıl Novalić dün Türkiye’ye giden arama kurtarma ekiplerini uğurladı ve bu vesileyle Bosna-Hersek’ten bir sağlık ekibinin depremden etkilenen bölgeye hareket ettiğini de duyurdu. Ayrıca ekiplerimizin arama kurtarma için gerekli her teçhizat ile tam donanımlı olacağını söyledi.

Bu içerik 09.02.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 119 kez okundu.