Bosna-Hersek Cumhurbaşkanı Denis Bećirović NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile görüştü: Bosna-Hersek, tam NATO üyeliğine giden yolu etkinleştirecek

ResimBosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konsey Üyesi Denis Bećirović, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Brüksel’deki NATO karargahında bir çalışma toplantısı düzenleyerek, yurt dışına yaptığı ilk ziyaretin sembolik ve stratejik önemi sahip olduğunu vurguladı ve Bosna-Hersek’in barış içerisinde yaşayacağı mesajını verdi. Bosna-Hersek’in NATO’ya tam üyelik yolunu kesinlikle devam ettireceğini ve bu konuda yoğunlaşacaklarını belirti.

Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı tarafından açıklandığı üzere Bećirović, ülkenin en kısa sürede NATO'ya tam üye olabilmesi için anayasal yetkilere, kabul edilen yasalara ve tüm siyasi aktörlerin tam mutabakatı ile alınan stratejik kararlara uygun olarak her şeyi yapma kararlılığı ifade edildi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile yaptığı görüşmede, Bosna-Hersek'in NATO üyeliği için en kısa sürede belirlenecek bir yol haritası aracılığıyla NATO'ya ülkenin entegrasyonunun yoğunlaştırılmasına yönelik yeni bir yaklaşım önerdi.

Tamamen yeni bir jeopolitik durum, hem NATO'nun hem de Bosna-Hersek'in daha hızlı, daha verimli ve daha somut olmasını gerekli kılıyor çünkü Avrupa güvenlik mimarisinin değişimi herhangi bir gecikmeye tahammül gösteremez. Haziran ayında Litvanya'da yapılacak olan NATO zirvesinin, Bosna-Hersek'in NATO yolunu dinamik hale getirilmesinin önemini vurgulamak için bir fırsat olacağı vurgulandı.

Bećirović, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırganlığını bir kez daha kınadı ve Ukrayna halkının özgürlük için verdiği haklı mücadeleyle dayanışma içerisinde olmanın önemini vurguladı. Barışın, uluslararası hukukun ve genel demokratik ilkelerin savunulmasına kapasiteleri ve imkânları ölçüsünde katkıda bulunan tüm demokratik ülkelerin önemine işaret etti.

Bu içerik 16.01.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 61 kez okundu.