Bosna-Hersek Bakanlar Kurulu Başkanı Borjana Krišto, Slovenya’nın Bled şehrinde düzenlenen panelde konuştu: Bosna-Hersek ile AB arasındaki müzakere süreci mümkün olan en kısa sürede açılsın

Resim
Bosna-Hersek Bakanlar Kurulu Başkanı Borjana Krišto, bugün Bled Stratejik Forumu kapsamında düzenlenen “Batı Balkanlar: Genişleme” liderler panelinde konuştu.
Krišto, Avrupa Birliği’nin bölge ülkelerine yayılmasının hem bölgede hem de AB’nin tamamında uzun vadeli barış, istikrar ve refahın korunması açısından hayati önem taşıdığına dikkat çekti.
Bu durumun ekonomik büyüme ve bölgesel entegrasyon için bir ön koşul olduğunu da sözlerine ekledi.
Bu tür forumların en üst düzeyde düzenlenmesinin, fikir alışverişinde bulunmak ve uyum için gerçek bir fırsat olduğunu ve bölgedeki tüm ülkelerin de AB’ye üyelik yolunda ortak bir hedefe ulaşmak doğrultusunda mevcut zorlukların çözümüne yönelik beraber bir yaklaşım içerisinde olduklarını değerlendirdi.
Krišto, Avrupa Birliği üye ülkelerine, Slovenya Cumhuriyeti Başbakanı ve Bled Stratejik Forumu’nun ev sahibi Robert Golob’a, Hırvatistan Cumhuriyeti Başbakanı Andrej Plenković’e, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michell’e AB kurumları adına Bosna-Hersek’in aday statüsü kazanması sürecinde, genişleme ve katılım sürecinde de Bosna-Hersek ve tüm bölge ülkelerine verdikleri destek için teşekkür etti.
Krišto, “Tam üyeliğe giden yolun kolay olmadığını, kararlılık göstermemiz ve toplumun her kesiminde ciddi reformlarla sürece yaklaşmamız gerektiğinin bilincindeyiz” dedi ve Bosna-Hersek Bakanlar Kurulu’nun mevcut yapısının AB mevzuatına uyum açısından önemli bir ilerleme kaydettiğini, dış politikasını AB’nin ortak dış ve güvenlik politikasıyla tamamen uyumlu hale getirdiğini ekledi.
Hem Bosna-Hersek’te hem de bölge ülkelerinde güvenlik, istikrar ve demokrasi ile hukukun üstünlüğünün güçlendirilmesi adına Bosna-Hersek’in AB ile müzakere sürecinin mümkün olan en kısa sürede açılmasının önemini vurguladı.
AB’nin genişleme süreci ve bölge ülkelerinin AB üyeliği konusunda daha net ve kararlı adımlar atmasının gerekli olduğunu değerlendiren Krišto, ortak panelin bu yönde bir adım olmasını beklediğini ifade etti.

Bu içerik 28.08.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 20 kez okundu.