Bosna Hersek Bakanlar Kurulu: “Frontex anlaşmasıyla ilgili sonunda bir uzlaşmaya varıldı”

Resim
Bosna-Hersek Bakanlar Kurulu Salı günü, kaçak göçü kontrol etmeye yardımcı olabilmek için Avrupa Birliği polislerinin Bosna-Hersek'e gelmelerini içeren anlaşma konusunda Frontex ile uzlaşmaya varıldığına ilişkin bilgi, Kurul Başkan Yardımcısı Staša Košarac tarafından doğrulandı.
Avrupa Komisyonu'nun Mart ayında Bosna-Hersek'in AB ile müzakerelere başlaması için koyduğu temel şartlardan biri olan Frontex ile yapılan bu anlaşma, Bosna-Hersek içinde devlet ve entite yetkileri konusundaki iç politik anlaşmazlıkların etkisiyle şimdiye kadar geciktirilmişti.
Bosna-Hersek Sınır Polisi'nin Frontex üyeleriyle birlikte gerçekleştireceği Bosna-Hersek’in Sırp Cumhuriyeti sınırının korunmasıyla ilgili tüm faaliyetler için, entite İçişleri Bakanlığı'nın iznini almak zorunda kalacaktı. Yerel medyanın belirttiğine göre, Bosna-Hersek, Frontex'e, Avrupa polis güçlerinin faaliyetleri için izinlerin 'farklı yönetim düzeylerinin yetkileri çerçevesinde' verileceği bir formülasyon önerdi. Staša Košarac, "Metinde farklı yönetim düzeylerinin yetkilerinin açıkça belirlendiğini" ifade ederek bu anlaşmazlığın çözüme kavuşturulduğunun altını çizdi.
Giderek artan göçmen akınına maruz kalan Bosna-Hersek'in, sınırlarını etkili bir şekilde denetleyecek kapasiteye sahip olmadığı, her 25 kilometre sınırda sadece bir polis memurunun görev yaptığı ifade edildi.
 
Bu içerik 12.12.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 23 kez okundu.