“Bosna-Hersek, bölgede ABD’nin Afganistan bildirgesini imzalamayan tek ülke oldu”

Resim
Bosna-Hersek, Afganistan’da barış çağrısında bulunan Ortak Dışişleri Bakanlığı Bildirisi’ni henüz imzalamayan ülkeler arasında yer alıyor. Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde, Bosna-Hersek bildiriyi imzalayan 100 ülke arasında yer almıyor. Çevremizdeki diğer tüm ülkeler bunu gerçekleştirdi.
Bu, 15 Ağustos’ta Taliban’ın Afganistan’da yeniden iktidar kurmasıyla ABD tarafından başlatılan bir açıklamadır. Açıklamayı imzalayan devletler, içerisinde belirtildiği gibi, ülkelerini terk etmek isteyen Afganların güvenli ve düzenli bir şekilde ayrılmalarına tüm tarafların saygı duymasını ve bu sürecin kolaylaştırılmasını sağlamak için desteklediklerini, çağrıda bulunduklarını ve çalıştıklarını kabul ederler.
Açıklamada “Afganistan genelinde güç ve otoriteye sahip olanlar, insanların can ve mallarını korumaktan, güvenlik ve sivil düzeni acilen yeniden sağlamaktan sorumludur” denildi.
Ortak açıklamada, bu ülkenin vatandaşlarının yanı sıra yabancı vatandaşların da isterlerse ülkeden ayrılmalarına izin verilmesi çağırısında bulunuluyor.
“Yollar, havaalanları ve sınır kapıları açık kalmalı ve barış sağlanmalı” denildi.
Afganların güvenli ve onurlu bir şekilde yaşamayı hak ettiği belirtiliyor. Bu açıklamayla, imzacıların Afganistan’a yardım etmeye hazır oldukları beyan ediliyor.
Bosna-Hersek’in bu ülkede askeri misyonu olan ülkelerden biri olduğunu hatırlatırız. Bildiriyi imzalayan bazı komşu ülkeler, Afganistan’dan geçici olarak mülteci kabul edeceklerini şimdiden açıkladılar. Bu ülkeler Arnavutluk, Kosova, Kuzey Makedonya ve Hırvatistan’dır. Karadağ, bildiriyi imzalamasına rağmen bunu yapmayacağını beyan etti.
Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı ve Bosna-Hersek Dışişleri Bakanlığı henüz bu konuda bir açıklama yapmadı. Ancak, Özerk Sırp Cumhuriyeti’nden Cumhurbaşkanlığı konseyi üyesi Milorad Dodik (SNSD) bu kurumun çalışmalarına ve karar alma süreçlerine katılmayı reddettiği ve Bakanlar Kurulu Başkanı Zoran Tegeltija’nın (SNSD) oturum planlamadığı göz önüne alındığında, bu şaşırtıcı bir durum değildir.
Özerk Sırp Cumhuriyeti yetkililerinin böyle bir durumu reddetmesi beklenebilen bir hareket olsa da, Bosna-Hersek Dışişleri Bakanlığı kendi inisiyatifi ile hâlâ harekete geçebilir.

Bu içerik 19.08.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 209 kez okundu.