Bosna Hersek, altı yıllık engellemenin ardından Europol ile işbirliğine gidiyor

Yıllar süren engellemelerin ardından Bosna Hersek nihayet Avrupa Polis Ofisi (EUROPOL) ile işbirliği yapacak ve bu işbirliğini sağlayacak olan protokol, Saraybosna’da Bosna Hersek Güvenlik Bakanı Nenad Nešić ve Avrupa Birliği Delegasyonu Başkanı Johann Sattler tarafından imzalandı.
Resim
2016’dan beri Bosna Hersek’teki iç siyasi çekişmeler nedeniyle, Europol ile işbirliği anlaşması imzalandıktan sonra, siyasi liderler bu Avrupa Polis Teşkilatı’nda ülkeyi kimin temsil edeceği konusunda yıllarca anlaşmaya varamadı. Ayrıca Sırp Cumhuriyeti Entitesi yetkilileri, irtibat noktasını Saraybosna’daki eyalet yönetim merkezine, yani İnterpol ile işbirliği irtibat ofisinin de bulunduğu Polis Teşkilatları Koordinasyon Müdürlüğü’ne yerleştirilmesini reddetti.

O yüzden Balkanlar’da şimdiye kadar Europol ile işbirliği yapmayan tek ülke Bosna Hersek’ti. Nihayet ancak bu yıl, ofisin Güvenlik Bakanlığı’nda olacağı ve Lahey’deki Europol’de Bosna Hersek’in ilk temsilcisinin de Sırp Cumhuriyeti Entitesi MUP’tan olacağı konusunda bir uzlaşmaya varıldı.

Europol ile işbirliğini sağlamak için Saraybosna Ofisi, Mayıs ayında faaliyete geçecek ve gerekli tüm teknolojik ekipmanları AB tarafından karşılanacak.

Europol'un Strateji ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Patricia Silveira, uygulama protokolünün imzalanmasını Bosna Hersek hükümetinin işbirliği yapmaya hazır olduğunun bir kanıtı olarak gördüğünü söyledi ve özellikle tüm bölgenin güvenlik tehditlerine karşı ortak mücadeleye katkıda bulunması gerektiğini vurguladı.

Bu içerik 21.03.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 42 kez okundu.