Bosna-Hersek, AB üyeliği için aday statüsü aldı

ResimBugünkü zirvede, Avrupa Birliği’ne üye devletlerin hükümet başkanları Avrupa Komisyonu’nun tavsiyesini onayladılar ve Bosna-Hersek’e Avrupa Birliği yolunda aday statüsü verdiler.

Bugünkü hükümet başkanları oturumuna, Ukrayna’daki savaş, bu ülkeye yardım, enerji krizi ve aynı zamanda son birkaç ayda AB içinde büyük rağbet gören güvenlik ve savunma konuları da dahil olmak üzere çok sayıda konu damgasını vurdu.

Bunların yanında Avrupa Birliği bakanları ve yetkilileri, Avrupa Komisyonu’nun Bosna-Hersek’e aday statüsü verilmesine ilişkin tavsiyesini görüşerek, bu kararı oybirliğiyle kabul ettiler.

Avrupa Konseyi’nin bu kararı, AB yetkililerinin kararını memnuniyetle karşıladığını belirten Avrupa Parlamentosu üyesi Željana Zovko tarafından da doğrulandı.

“Bosna-Hersek resmi olarak Avrupa Birliği’ne üyelik için adaylık statüsü aldı. Komisyonun Ekim ayındaki tavsiyesi sonrasında, AB devlet ve hükümet başkanları Brüksel’de düzenlenen AB Konseyi zirvesinde Bosna-Hersek’e adaylık statüsü verdiler. Avrupa Parlamentosu üyesi ve aynı zamanda AP Dış İlişkiler Komitesi, Temsilciler Meclisi ve Kosova ile Bosna-Hersek ilişkilerinden sorumlu AP Delegasyonu Başkan Yardımcısı olan Željana Zovko, bu tarihi kararı memnuniyetle karşıladı. 2003 yılında Bosna-Hersek, Avrupa Birliği’ne üyelik için potansiyel aday oldu ve 2016’da adaylık başvurusunda bulundu.” diye Željana Zovko tarafından Avrupa Parlamenterleri sayfasında açıklandı.

Tavsiyede daha önce de vurgulandığı gibi, Bosna-Hersek’ten reformlar üzerinde çalışması ve ülkenin 2019’da devraldığı Avrupa Komisyonu’nun 14 önceliğini yerine getirmesi istendi.
Bosna-Hersek adaylık statüsü elde ederek, Avrupa Birliği’ne giriş müzakereleri konusunda diğer Batı Balkan ülkeleri ile aşağı yukarı aynı seviyeye gelmiştir.

Bu içerik 15.12.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 67 kez okundu.