Borrell, Bajram Begaj ile görüştü: Priştine-Belgrad diyalogu, gerilimi azaltmanın tek yoludur

Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bajram Begaj, BM Genel Kuruluna katılım çerçevesinde AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile görüşme gerçekleştirdi.
Cumhurbaşkanı Borrel'e Batı Balkanlar bölgesi ve entegrasyon süreçlerine her zaman gösterdiği destek ve ilgiden, özellikle de Arnavutluk'la müzakerelerin başlatılmasından dolayı teşekkür etti.
Resim
Cumhurbaşkanlığı duyurusunda, Devlet Başkanı Begaj'ın, AB içindeki tartışmalara rağmen Yüksek Temsilci ve Komisyon'un bölgenin entegrasyonunu odak noktasında tutma konusundaki kararlılığından dolayı takdirini ifade ettiği belirtildi. Bu bağlamda bölgeye yönelik net bir Avrupa perspektifinin bölgenin güvenliğinin ve geleceğinin garantisi olduğunu vurguladı.
Cumhurbaşkanı Begaj, ikinci hükümetler arası konferans aracılığıyla temel grup fasıllarının açılmasında entegrasyon süreçlerinde mümkün olan en kısa sürede somut sonuçlar elde edileceğini umduğunu ifade ederek, Arnavutluk'un iç reform sürecini kararlılıkla sürdüreceğine dair güvence verdi.
Toplantıda Cumhurbaşkanı ve AB Yüksek Temsilcisi de Kosova'daki durumu ele alarak, AB'nin aracılık ettiği ve ABD tarafından desteklenen diyaloğun, Kosova'nın kuzeyindeki gerilimi hafifletmenin ve Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkileri normalleştirmenin tek yolu olduğunu yineledi. Diyalog aynı zamanda Kosova'nın AB'ye entegrasyonu için de gerekli yoldur. Muhataplar, tarafların Şubat ve Mart 2023'te iki ülke arasında varılan Anlaşmanın uygulanmasına yönelik diğer adımlarda birlikte çalışmasının ve gelecekteki diyalog toplantılarına yapıcı bir şekilde katılmasının önemine vurgu yaptı.

Bu içerik 19.09.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 26 kez okundu.