Borisov istifa etmeyecek. Bu kez milletvekili olabilmenin planlarını yapıyor

Resim

Bir yıl içinde partinin elde ettiği politik güç seviyesini ikinci kez kaybedecek olması sebebiyle GERB’in lideri istifasını sunmayı düşünmüyor. Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi için Yurttaşlar Partisi (GERB) lideri Boyko Borisov, partisi ikinci bir siyasi güç olmayı sürdürürse istifa etmeyecek. Borisov bu kez mecliste kalmanın ve milletvekili olabilmenin planlarını yapıyor.

Partisinin istikrarlı bir yol izlediğini belirten Borisov, seçimlerde manipülasyondan şüphelendiğini dile getirerek partisinin İçişleri Bakanı Boyko Raşkov’un baskıcı tutumuyla karşı karşıya kaldığını söyledi.

Borisov, konu ile ilgili yaptığı açıklamada “Tarihin en düşük seviyesindeki seçmen katılımı, mevcut kabinenin seçimleri gerçekleştirmesindeki başarısızlığını göstermektedir. Oy kullanılan makinelerin arızalı olmadığı, sorunun olmadığı hiçbir yer yoktu. Polisin yaşlı bir kadını kovalamasının ve kadının oy pusulasını yemesinin dünya oy kullanma tarihine geçeceğini düşünüyorum. Bulgar halkını bu raddeye kadar getirdiler, kadın kaçtı ve oy pusulasını yedi, polis de onu kovaladı” ifadelerini kullandı.

Borisov, seçimin sona ermesinin ardından yaptığı açıklamada, GERB’in birinci siyasi güç olması halinde, kesinlikle herkesi görüşmeye davet eden bir kabine önereceklerini ve sadece Bulgar Sosyalist Partisi (BSP) ve Hak ve Özgürlükler Hareketi (DPS) ile koalisyon kurulmayacağını dile getirdi.

Borisov açıklamalarına şöyle devam etti: “Demokratik mantığa göre, seçimde kim birinci olursa olsun sandıktan ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci çıkan partiyi davet etmesi gerekir; çünkü bu kategoriyi egemen olan halk takdir etmiştir. Bu tabloyu oluşturan ne politikacılardır ne sosyologlardır ne de gazetecilerdir. Böyle bir görüşmeyi reddederseniz, bu sizin başka bir niyetiniz olduğu anlamını taşımaktadır”.

HÖH de mecliste temsil edilen bütün parti ve koalisyonlarla görüşmeye hazır olduğunu ve seçmen oylarına riayet edeceğini belirtti. Mustafa Karadayı konu ile ilgili olarak “Tutumumuz başından beri ortada. Biz kampanya süresince defalarca belirttik ve şimdi de belirtiyoruz ki, 46. Hükûmeti mecliste temsil eden tüm parti ve koalisyonlarla görüşebiliriz. Seçmen oylarını 45. Hükûmetin değişmesi arzusu olarak görüyoruz ve yeni partiler şayet hükûmet önerisiyle gelirlerse, kayıtsız şartsız böyle bir hükûmeti destekleyeceğimizi daha önce de belirtmiştik” biçiminde bir açıklamada bulundu. Karadayı’ya göre, HÖH son üç parlamento seçimlerindeki göreceli ağırlığını koruyor ve Bulgaristan Merkezi Seçim Komisyonu’na göre, HÖH ülke dışındaki seçmenin ilk sıradaki tercihi. Partinin ikinci turda hangi cumhurbaşkanı adayını destekleyeceğine dair ise henüz bir açıklama yapılmadı.

 

Bu içerik 15.11.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 63 kez okundu.