Borisov, Petkov ve Peevski Anayasa nedeniyle bir araya geldi

GERB-SDS, PP-DB ve DPS’nin önde gelen isimleri anayasa değişikliklerine ilişkin mecliste bir görüşme gerçekleştirdi. GERB-SDS, PP-DB ve DPS’nin önde gelen isimleri, uzun süredir konuşulan ancak şu ana kadar somut bir şey çıkmayan anayasa değişikliklerine ilişkin ne yapacaklarına karar vermek için bir araya geldi. Şu ana kadar kamuoyuna açıklanan tek taslak proje DPS’ye aittir; ancak onların da bunu Ulusal Meclis’e resmen sunacak kadar milletvekili bulunmamaktadır. GERB-SDS ve PP-DB kendilerinin de benzer çalışmaları olduğunu iddia etseler de henüz kamuoyuna açıklanan bir proje söz konusu değildir.

Toplantıya Gerb’ten Boyko Borisov ve Desislava Atanasova katıldı. Sağda Kiril Petkov, Hristo Ivanov, Nadejda Yordanova ve Nikola Minchev; DPS adına Mustafa Karadayı, Delyan Peevski, Stanislav Anastasov ve Yordan Tsonev yer almıştır. Bir iş adamı olan Milletvekili Peevski'nin varlığı, sağcıların onun anayasa reformuna aktif katılımı konusunda muhtemelen uzlaşmaya vardıklarını göstermektedir. Adalet Bakanı Atanas Slavov da devreye girmiştir.

Görüşmeye parlamentonun diğer siyasi güçlerinden “Vazrazhdane”, BSP ve ITN’den temsilci katılmadı. Anayasayı hızla değiştirebilecek 180 milletvekilinin çoğunluğu aranırsa onların katılımları da gereklilik arz etmektedir.

GERB-SDS meclis grubu lideri Desislava Atanasova, üç oluşumun kendi projeleri olduğuna ve aralarında önemli farklılıklar olduğuna dikkat çekti. Bu nedenle ayrı ayrı görüşülüp tartışılması veya ortak bir proje yapılıp yapılmayacağına karar verilmesi gerektiğini belirtti. Ancak bunun için anayasal konularla ilgili meclis komisyonunun çalışır durumda olması gerekmektedir. Şu ana kadar tek bir toplantı yapılmamıştır. Nedeni ise PP-DB’nin istemediği DPS’nin ise Peevski’yi bünyesinde bulundurmakta ısrar etmesidir.

DPS lideri Mustafa Karadayı, Anayasada değişiklik yapılmadan tam ve köklü bir adalet reformunun yapılamayacağını belirtti. Karadayı farklılıkların ve karşıtlıkların değil, anlaşmaların ve ortaklıkların aranması gereken bir diyalog çağrısında bulundu.

Kaynak: https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/borisov-petkov-i-peevski-se-subraha-zaradi-konstituciyata (Erişim tarihi, 28.06.2023)

Bu içerik 28.06.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 31 kez okundu.