Borell: Kosova-Sırbistan Diyaloğu iyi gitmiyor

Resim

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borell, Deutsche Welle’ye vermiş olduğu röportajda Sırbistan-Kosova diyaloğunun iyi yönde ilerlemediğini ifade etti.

Konu ile ilgili hayal kırıklığını dile getiren Borell, “Diyalog süreci iyi gitmiyor. Bu diyalogdan ben sorumluyum ve işler iyi gitmiyor. En azından olması gerektiği hızda hareket etmiyor. Avrupa Birliği, bu diyalogu koordine etmek, ileriye taşımak ve etkinleştirmek için Birleşmiş Milletler'den verilmiş bir yetkiye sahiptir. Bu göreve en iyi diplomatlardan birini atadım ve şunu söylemeliyim ki daha çok şey yapılmalı, daha çok çalışmak gerekiyor. Sorunun tek bir çözümü olduğunu ve bunun kolay olmayacağı bilinmeli. Her iki tarafı da çözümün ancak diyalogla olacağını anlaması için zorlamamız gerekiyor. Bu çok karmaşık bir sorundur. Balkanlar'ın tarihinin son 20-30 yılda ne kadar zor ve karmaşık olduğunu biliyorsunuz. Ancak bu sorunun tek çözümü diyalogdur ve ben bunu teşvik ediyorum.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Her iki ülkenin Avrupa geleceğinin tamamen bu diyalogun sonucuna bağlı olduğuna dikkat çeken AB yüksek diplomatı Josep Borell, her iki tarafın henüz çözülmemiş bazı sorunlarda ısrar ettiğini ifade etti.

Kosova Hükümeti’nin Sırp çoğunluklu belediyelerin dâhil edilmesine ilişkin anlaşmayı uygulamada sorun yaşaması, diğer taraftan da Sırbistan’ın soykırımı inkâr etme tutumunu sürdürmesi ve savaş suçlularını yüceltmeye devam etmesinin büyük meseleler olduğunu vurguladı.

 

Bu içerik 16.03.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 91 kez okundu.