Borell: İkili meseleler Kuzey Makedonya'nın Avrupa entegrasyonu sürecini etkilemeyecektir

Resim

Avrupa Birliği Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Kuzey Makedonya'nın Avrupa Birliği'ne katılımının önünde herhangi bir engel bulunmadığını söyledi.

Borrell bugün, “Kuzey Makedonya iyi bir ilerleme kaydediyor ve Avrupa tarafından onun Avrupa Birliği’ne katılımını engelleyecek hiçbir şey bulunmamaktadır. Bu katılım sırasında Avrupa ilke ve standartlarına kesinlikle uyulacaktır. Elbette ki bu, kesinlikle iyi bir işbirliğini gerektirmektedir. Katılım sürecini uygulayabilmek için istikrarın yanı sıra bölgesel işbirliği de temel bir unsur olmaya devam etmektedir. Ancak ikili meseleler bağlayıcı olmamalı ve katılım sürecini belirlememelidir.” şeklinde açıklamada bulundu.

Borrell’in bu açıklaması, Bulgaristan Ulusal Radyosu BNR'nin de parçası olduğu "Euranet Plus" Radyosu tarafından, Kuzey Makedonya’nın, Fransa'nın Avrupa Birliği'ne katılım müzakerelerini başlatma önerisi gereği Kasım ayına kadar Bulgarları anayasaya dahil etmemesi durumunda AB'nin sonraki adımlarının ne olacağı hakkında soru sorulması üzerine yapılmış bir açıklamadır.

Kuzey Makedonya’daki Bulgarların Kuzey Makedonya Anayasası’na dahil edilmesi, Sofya'nın ülke için müzakere çerçevesini kabul etmesi için koyduğu bir koşuldur.

Kaynak: https://www.slobodnaevropa.mk/a/32476354.html, (Erişim tarihi, 28.06.2023).
Bu içerik 26.06.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 28 kez okundu.