Božinović, Afgan göçmen krizi ile alakalı olarak: “AB’nin bu konudaki politikası, dış sınırlarının korunmasına yöneliktir” ifadelerini kullandı.

Resim
Hırvatistan İçişleri Bakanı Davor Božinović, Litvanya sınırındaki göçmen krizini görüşmek üzere bakanlar düzeyinde gerçekleştirilen toplantının sonuçları ve giderek daha belirgin hale gelen Afgan göçmen krizi ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu.
Baltık bölgesindeki mevcut göçmen kriziyle ilgili olarak Božinović, sivilleri koruma mekanizması aracılığıyla Avrupa Birliği'nin bu bölgelerine Hırvatistan'ın insani yardım gönderdiğini açıkladı.
Jutarnji list'in haberine göre Božinović: "Dün, Belarus üzerinden gelen göç dalgası ile ilgili olarak içişleri bakanlarının katıldığı bir toplantı düzenlendi. Bizler, en çok göçe maruz kalan Litvanya'nın çabalarını destekliyoruz. Bunun yanı sıra, Letonya ve Polonya da bu göç dalgasından etkileniyor. AB, göçmenleri siyasi baskı aracı olarak kullanan Belarus yönetiminin bu davranışını kınamaktadır. En çok göçe maruz kalan Litvanya'nın çabalarına destek olabilmek için AB’nin sivilleri koruma mekanizması aracılığıyla bölgeye insani yardım gönderdik. Avrupa'nın politikası, Avrupa Birliği'nin dış sınırlarını kararlı bir şekilde korumaya yöneliktir. Bu yaklaşımımız diğer tüm durumlarda da geçerli olacaktır." dedi.
Bu açıklamanın ardından Božinović, Afganistan'daki durumu ve kaçınılmaz olarak Avrupa topraklarını da etkileyecek olan olası yeni bir göçmen krizinin çözümü hakkında düşüncelerini paylaştı.
Božinović: “Bakanlar düzeyinde gerçekleşen toplantıda Afganistan’daki durumu görüştük. Toplantının sonucunda, Afganistan’daki durum ile ilgili olarak bizleri çözüme götürecek somut adımların belirlenmesi amacıyla en kısa süre içinde daha kapsamlı bir toplantı düzenlenmesi konusunda fikir birliği sağlandı. Bununla birlikte, büyük mülteci dalgasının Avrupa ülkelerinin sınırlarına dayandığı 2015 yılındaki durumun tekrarlanmamasının gerekliliği zira bu göç dalgasının ne Avrupa ne de göç edilen ülkelerin vatandaşları için bir çözüm olmadığı konusunda AB üyesi ülkeleri düzeyinde mutabakata varıldı.” dedi. Bakan ayrıca, Hırvatistan'ın büyük olasılıkla Afganistan'dan 20 mülteci alacağını da sözlerine ekledi.

Kaynak: https://www.klix.ba/vijesti/regija/bozinovic-o-migrantskoj-krizi-iz-afganistana-politika-eu-je-zastita-vanjskih-granica/210819029 (Erişim tarihi, 20.08.2021)

 

Bu içerik 18.08.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 179 kez okundu.