BM Genel Kurulu, Srebrenica Soykırımı’na ilişkin kararı kabul etti

Resim
23 Mayıs Perşembe günü Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Srebrenica'daki yaşanan soykırıma ilişkin kararı kabul etti. Srebrenica'daki soykırıma ilişkin karara 84 ülke lehte oy verirken 19 ülke karşı çıktı, 68 ülke ise çekimser kaldı. Bu sonuç ile birlikte, Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerin çoğu, 1995 yılında Srebrenica’da Boşnaklara karşı işlenen soykırımı anma günü olarak 11 Temmuz'u “Srebrenica Soykırımını Uluslararası Anma Günü” adıyla ilan etmeye karar verdi.

Antigua ve Barbuda, Belarus, Çin, Komor Adaları, Küba, Kuzey Kore, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Eritre, Dominik, Esvatini, Grenada, Macaristan, Mali, Nauru, Nikaragua, Rusya, São Tomé ve Príncipe, Sırbistan ve Suriye heyetleri karara karşı çıktı.

Bununla birlikte, uluslararası hukuka göre soykırım suçunun cezai sorumluluğunun bireysel olduğunu ve herhangi bir etnik, dini veya başka gruba ya da bir bütün olarak topluluğa atfedilemeyeceğinin de altı çizildi.

Kararın taslağı, oturumun başında Almanya'nın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Antje Leendertse tarafından sunuldu. Leendertse; "Bu karar, mağdurların ve hayatta kalanların anısına saygı gösterilmesi içindir. Srebrenica'da yaşananlar, uluslararası mahkemeler tarafından “soykırım” olarak tanınmıştır. 11 Temmuz'un uluslararası bir anma günü olması, kurumsal hafızanın hatırlanması açısından önemlidir." dedi.

Kaynak: https://n1info.ba/vijesti/generalna-skupstina-un-a-usvojila-rezoluciju-o-genocidu-u-srebrenici/    (Erişim tarihi, 28.05.2024)

 

Bu içerik 23.05.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 40 kez okundu.