Black Hawk tedariki ilerliyor - İmzalar için bir hafta uzatma

Resim
Kathimerini
gazetesinin kaynaklarına göre, 35 adet UH-60 “Black Hawk” helikopterinin tedarikine ilişkin devletlerarası anlaşmanın Yunan Meclisi’nde ilgili komite tarafından çarşamba günü görüşülmesi planlanmış olsa da Yunanistan’daki siyasi gelişmeler nedeniyle ertelenmesi ve ilerleyen günlerde imzalanması beklenmektedir.
ABD’nin Yunanistan’ın yeni helikopter talebine verdiği Kabul Mektubunun (LOA) resmi geçerliliği 29 Mart’ta sona ereceği için Atina zaman baskısı altında bulunmakta. O tarihe kadar Meclis Silah Programları ve Sözleşmeler Komitesi’nin onayının alınması ve ardından Hükümet Savunma ve Dışişleri Konseyi’nin Savunma Ekipmanları ve Yatırım Genel Müdürlüğü’ne ABD ile devletlerarası anlaşmayı (FMS) imzalaması için yetki vermesi gerekiyor.
Atina’nın, imzaların atılmasının önünü açacak prosedürün resmi kısmının tamamlanması için sürenin 5 Nisan Cuma gününe kadar bir hafta daha uzatılmasını sağlamış olduğu görünüyor. Yunanistan’ın, Hava Kuvvetleri’nin eskiyen UH-1 Huey’lerinin yerini alacak 35 adet UH-60 Black Hawk helikopteri satın alacağı, Nikos Dendias tarafından, denizaltı savunma harbi versiyonu olan Donanmaya ait MH-60 Romeo helikopterlerinin resmi kabul töreni sırasında duyurulmuştu.
Sözleşme bedelinin 1.149 milyar avro olacağı ve geri ödemenin ilk helikopterlerin 2027 yılında teslim edilmesiyle başlayacağı bildirildi. Projeye Yunanistan Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı tarafından, Yunanistan’ın helikopterleri üretici firma Sikorsky ile ABD ordusu arasındaki sözleşmede öngörülen fiyatlardan satın almasını sağlamak için en yüksek öncelik verildi.
Black Hawk helikopterleri, helikopter ve sistemleri için iki yıllık ve motorlar için beş yıllık bir devam destek (FOS) sözleşmesi ile satın alınacak. Ancak sivil ve askeri liderler yüksek kullanılabilirlik sağlamak için yedi yıllık bir yedek parça ve destek programı talimatı verdiler. Yunan Genelkurmayı’nın hedefi ise anılan helikopterlerin NH-90 gibi diğer askeri araçların akıbetine uğramaması için ikinci ve daha uzun destek sözleşmesinin ilki tamamlanmadan imzalanmasıdır.

Bu içerik 26.03.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 11 kez okundu.