Binlerce Müslümanın katılımıyla, 513. Ayvaz Dede Şenlikleri Bosna Hersek’te düzenlendi.

Resim

Ayvaz Dede Şenlikleri “Ajvatovica” Boşnakların, Bosna Hersek’te her Haziran ayının son pazar günü düzenledikleri şenliklerdir. Boşnakların İslam'ı kabul etmesinin sembol isimlerinden olan Ayvaz Dede anısına düzenlenen Ayvaz Dede Şenlikleri’nin bu yıl 513’üncüsü, binlerce Müslümanın katılımıyla gerçekleştirildi.

Ajvatovica platosundaki merkezi törene, Travnička Müftüsü Ahmed Efendija Adilović, Zenica Müftüsü Mevludin Efendija Dizdarević, 13. Bosna Hersek İslam Birliği Reîsü'l-uleması Hüseyin Efendije Kavazović, Türkiye Cumhuriyeti'nin Bosna Hersek Büyükelçisi Sadık Babür Girgin, Bosna Hersek'teki Türk kurumlarının temsilcileri, çok sayıda vatandaş ve gerek Bosna Hersek’ten gerekse Türkiye’den çok sayıda kurumun temsilcileri katıldı.

Şenliklerin öncesinde Karaula ve Bosna Hersek'in diğer şehirlerinden Prusac'a doğru yola çıkan yaklaşık 280 atlı, Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanlığı Mehteran Birliği'nin eşliğinde, geleneksel olarak yapılan bayraklı geçit törenini gerçekleştirdi.

Yine her yıl olduğu gibi, Ayvaz Dede kayasının sembolik olarak geçilmesinden sonra tören, Kur'an-ı Kerim okunması ve katılımcılarla birlikte dua edilmesinin ardından kılınan öğle namazıyla tamamlandı.

 

Kaynak: https://n1info.ba/vijesti/svecanost-513-dana-ajvatovice-bosnjaci-ni-od-koga-ne-traze-dozvolu/   (Erişim tarihi, 26.06.2023)

Bu içerik 25.06.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 28 kez okundu.