Belgrad-Priştine diyaloğunda yeni gelişme: Yüksek Temsilci Borell, Vucic ve Kurti ile bir araya geldi

Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borell, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve Kosova Başbakanı Albin Kurti ile Cuma günü Paris’te ayrı ayrı bir araya geldi. Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkilerdeki kritik sorunların ele alındığı görüşmelerde taraflar, mevcut krizin ivedilikle çözümü ve bölgede barış ve istikrarı korumak adına ihtiyaç duyulan gerekli adımlar hakkında istişarelerde bulundu.

Özel Temsilci Miroslav Lajcak’ın da hazır bulunduğu görüşmelerde AB yetkilileri, tarafların diyalog sürecine yapıcı bir biçimde katılım göstermeleri, uzlaşmaya hazır bir tutum sergilemeleri ve süreç içinde verdikleri taahhütleri yerine getirmeleri gerektiğini yineledi. Mevcut jeopolitik konjonktürün geçmişin mirasının üstesinden gelmeyi ve hem Kosova ve Sırbistan, hem Kosova ve Sırbistan halkları, hem de tüm bölge için en çok önem arz eden husus hakkında anlamlı müzakerelerde bulunmayı daha da zaruri kıldığını vurgulayan Borell, her iki ülkenin kendi Avrupa yollarında ilerlemeleri için de kilit bir faktör olan ilişkilerin normalleşmesi olduğunu dile getirdi.

Bu hususta Kosovalı Sırpların derhal Kosova kurumlarındaki görevlerine geri dönmesi gerektiğini belirten AB Yüksek Temsilcisi, Kosova’nın ise araç plakaları konusundaki eylemlerini diyalog süreci kapsamında geçmişte üzerinde uzlaşılan anlaşmalar ile uyumlu hale getirmesi ve Sırp Belediyeler Birliği’nin kurulmasına ilişkin müzakereleri daha fazla gecikme olmaksızın başlatması gerekiyor. Borrell’in ifadelerine göre, diyalog kapsamında alınan bu yükümlülükler geçerli ve bağlayıcı olmaya devam etmekte.

Borell’in görüşmelerde altını çizdiği hususlardan bir diğeri ise tek taraflı eylemlerden ve kışkırtıcı söylemlerden kaçınmanın arz ettiği önem oldu. Ukrayna’da savaşın devam ettiği bu dönemde Avrupa’nın kendi topraklarında bir başka çatışmaya daha ev sahipliği etme lüksü olmadığını belirten Borell, hali hazırda tırmanmaya devam eden gerilime sebep olan davranışlara engel olunmadığı takdirde yaşanacaklardan en çok zarar görecek olanlar olan kendi halklarının yararına bundan kaçınmanın tarafların sorumluluğunda olduğunu dile getirdi.

Yüksek Temsilci’nin ifadelerine göre, yükümlülüklerin yerine getirilmesi ve gerilimin düşürülmesi noktalarında hızlı bir biçimde sonuç alınamaması öncelikle Kosova ve Sırbistan halkları olmak üzere, her iki tarafın Avrupa gelecekleri ve Avrupalı ve uluslararası ortaklar nezdindeki güvenilirlikleri açısından da zararlı sonuçlar doğuracaktır.
 
Bu içerik 11.11.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 58 kez okundu.