Belgrad'da yaklaşık 500 iş adamının katıldığı Sırp-Türk iş forumu açıldı

Resim300'den fazla şirketten yaklaşık 500 iş adamının katıldığı Sırp-Türk iş forumu Belgrad'da Sırbistan ve Türkiye Cumhurbaşkanları Aleksandar Vucic ve Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı.

Vucic, Sırbistan ile Türkiye arasında ekonomik iş birliğine duyulan güvenin çok önemli olduğunu söyledi ve Sırbistan'dan yaklaşık on bin kişinin Türk şirketlerinde çalıştığını hatırlatarak, Sırbistan'ın farklı bölgelerinde istihdam yarattıkları için Türk iş adamlarına teşekkür etti. "Sırbistan ile Türkiye arasında kimlik kartlarıyla seyahat etmenin mümkün olmasıyla daha da büyük bir güven oluşturacağımıza inanıyorum." diyen Vucic, Türklerin Sırbistan'a ve Sırpların Türkiye'nin desteğine her zaman güvenebilmelerinin çok önemli olduğunu belirtti.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Sırbistan'ın Balkanlar'da barış ve istikrar için kilit bir ülke olduğunu söyledi. "Sırbistan ve Türkiye arasında şu anda iki milyar dolarlık ticaret hacmi var ve umarım gelecekte bunu geliştireceğiz." diyen Erdoğan, ekonomik ve ticari ilişkilerin "Türkiye ile Sırbistan arasındaki ilişkileri giderek daha iyi hale getirmeye iten motor" olduğunu değerlendirdi. Bu yıl Sırbistan'dan rekor sayıda turistin Türkiye'de kaldığını (300 bin) ve Türkiye'den yaklaşık 150 bin turistin Sırbistan'ı ziyaret ettiğini de sözlerine ekleyen Erdoğan, Sırp iş adamlarının Türkiye'de memnuniyetle karşılandığını ve iki ülke arasında sağlık, turizm ve bilgi teknolojisi alanlarındaki ekonomik iş birliğinin güçlendirilmesi fırsatlarının olduğunu vurguladı.

Sırbistan Ticaret Odası Başkanı Marko Çadez ise "2019'daki iş forumundaki son toplantımızdan bu yana Sırbistan'da 363 yeni Türk şirketin açılmasından memnunum." dedi.
Türkiye, Sırbistan'ın ihracat yaptığı ülkeler listesinde 23. sırada, ithalat değeri açısından ise 5. sırada yer alıyor. Sırbistan'da yaklaşık 10 bin işçi çalıştıran 1.000'den fazla Türk şirketi faaliyet gösteriyor. 2010'dan bugüne Sırbistan'daki Türk yatırımlarının değeri 235 milyon avro civarında. Türkiye, başta tekstil, gıda ve otomotiv sektörleri olmak üzere Sırbistan'da en büyük yatırıma sahip ülkeler listesinde 21. sırada yer alıyor.

Bu içerik 07.09.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 129 kez okundu.