Bećirović ve Komšić BM'de Srebrenica Soykırımı’nı andılar

Resim
19 Nisan'da tarihinde Srebrenica Soykırımı’nı Anma Uluslararası Günü’ne ilişkin Karar Taslağı, New York'taki BM genel merkezinde sunuldu. Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı üyeleri Komsic ve Becirovic de toplantıda yer aldı. Bunların yanı sıra, Bosna Hersek'in BM daimi temsilcisi Zlatko Lagumdzija ve Srebrenica Soykırımı’ndan sağ kurtulan Azir Osmanovic de konuşmacılar olarak yer aldı.

Komsic, "Bu kararın metnine ayrıntılı, hatta yüzeysel olarak bakarsanız, bu kararın herhangi bir devlete, halka ve millete yönelik olduğu iddiasını en kötü niyetli kişi bile göremeyecektir. Bu kararın metninde bu tür vurgunculuk yer almıyor. Bu tür mesajları yalnızca kötü niyetli kişiler alabilir", dedi.

Becirovic, "1995 yılında Srebrenica'da yaşananları BM'nin en yüksek mahkemeleri kanıtladı. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra yaşanan hiçbir soykırım, Srebrenica'daki soykırım kadar detaylı belgelenmedi. Lahey Mahkemesi, işlenen soykırımlar, insanlığa karşı suçlar ve suçlarla ilgili devasa bir arşiv bıraktı", dedi. Becirovic ayrıca, Lahey'deki arşivin 2,5 milyon mahkeme tutanağı, 422 bin belge ve 30 bin video kaydından oluştuğunu söyledi.

Ayrıca Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı üyeleri Becirovic ve Komsic, Srebrenica soykırımına ilişkin Karar Taslağı’nın sunulması vesilesiyle BM genel merkezinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Başkanı Dennis Francis ile görüştü.

Kaynak: https://www.klix.ba/vijesti/bih/becirovic-predstavio-rezoluciju-un-je-napravio-gresku-1995-godine-ne-treba-je-ponoviti-2024/240419149 (Erişim tarihi, 19.04.2024)

Bu içerik 18.04.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 12 kez okundu.