Bećirović: “Türkiye, Bosna Hersek'in önemli bir dış politika ortağıdır”

ResimBosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Boşnak üyesi olarak seçilen Denis Bećirović Klix.ba haber portalına yaptığı açıklamalarda dünya ülkeleri ile Bosna Hersek’in ilişkilerini değerlendirdi. Türkiye ile ilgili sözlerine Bartın'daki madende hayatını kaybeden madencilerin ailelerine, tüm dost ve yakınlarına, Türk halkına başsağlığı dileyerek başlayan Bećirović; “Türkiye, Bosna-Hersek'in önemli bir dış politika ortağıdır. Bu anlamda, Kasım ayında Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı üyesi olarak göreve başladıktan sonra vatandaşlarımız, Türkiye Cumhuriyeti ile yapıcı ve dostane işbirliğinin güçlenmesini bekleyebilirler. Dost ülkelerle ekonomik, siyasi ve diğer bağları güçlendirmek ve mümkün olan yerlerde yenilerini kurmak benim taahhüdümdür” dedi.

Denis Bećirović ayrıca, “AB ve NATO'ya entegrasyon, Bosna Hersek devletinin dış ve iç politikasının bir zorunluluğu olarak kalmalıdır. Bölgesel işbirliği Bosna Hersek için de çok önemlidir ve karşılıklı saygı, eşitlik ve tüm ülkelerin bağımsızlığına ve egemenliğine saygıya dayalı olmalıdır.” dedi.

Bosna Hersek’in ABD ile işbirliğinin güçlendirmesinin son derece önemli olduğunu vurgulayan Bećirović, Almanya, Fransa, İtalya, Avusturya, İspanya, İskandinav ülkeleri ve diğer AB üyeleri ile çok yönlü ve dostane ilişkiler geliştirmenin önemine değindi. Ayrıca Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı’nın da Bosna Hersek'in önemli bir dostu ve stratejik ortağı olmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

Hırvatistan ile ilgili olarak Bećirović; “Bosna Hersek ve Hırvatistan Cumhuriyeti'nin devletlerarası ilişkilerini geliştirmek için büyük bir potansiyel var. Geçmiş yılların hatalarını tekrarlamamalıyız. Sert sözler ve yanlış hamleler iyi çözümler getirmedi” dedi.

Son olarak Sırbistan ile ilgili bir soruya Bećirović; “Yapıcı diyalog yoluyla iki ülke arasındaki tüm meseleler için karşılıklı olarak kabul edilebilir çözümlere ulaşabileceğimize inanıyorum” dedi.

Bu içerik 18.10.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 51 kez okundu.