Batı Trakya Türklerinin direniş günü: 29 Ocak

Resim
Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif, Dostluk Eşitlik Barış Partisi (DEB) Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu ve İskeçe Türk Birliği (İTB) Başkanı Ozan Ahmetoğlu 29 Ocak gününün önemini Anadolu Ajansı’na değerlendirdi.
Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, Türk ve Yunan Başbakanlarının Davos’ta bir araya geldiği 29 Ocak 1988’de Batı Trakya’daki sorunlara dikkati çekmek için Gümülcine’de on binlerce kişinin katıldığı bir yürüyüş gerçekleştirdiklerini anımsatarak, “o gün şanlı bir direniş olarak tarihe geçmiştir” dedi.
Şerif, “İlkokul kitaplarındaki Türkçe kelimeler ile okul tabelalarındaki Türk kelimeleri kaldırıldı. Okullarda Türkçe yapılan dersler Yunanca yapılmaya başlandı. Daha sonraki yıllarda azınlık mensuplarının vatandaşlık hakları da ellerinden alındı. Azınlıkların gayrimenkul edinmesi, ehliyet almasına izin verilmedi. Bunların üzerine 1983 yılında Gümülcine Türk Gençler Birliği (GTGB) ve İskeçe Türk Birliği (İTB) tabelalarındaki Türk kelimesinin, iki toplum arasında düşmanlık çağrıştırdığı gerekçesiyle kaldırılması bardağı taşıran son damla oldu” ifadelerini kullandı.
“Yunanistan, yaşanan şiddet olaylarıyla ilgili Batı Trakya Türk toplumundan hala özür dilemedi”
İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu da 29 Ocak’ın Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı açısından bir milat olduğunu belirterek, bir Türklük mücadelesi olduğunu, ayrıca 29 Ocak 1988’in Batı Trakya Türklerinin, Yunanistan’ın baskıcı politikalarına “hayır” dediği gün olduğunu dile getirdi.
Ahmetoğlu, “29 Ocak 1988 dışında, Yunanistan demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçen 29 Ocak 1990 var. O gün özellikle Gümülcine’de Türklere karşı saldırılar yapıldı, Türklerin dükkanları yağmalandı. Yunanistan hala bu yaşanan şiddet olaylarıyla ilgili Batı Trakya Türk toplumundan özür dilemedi” ifadelerini kullandı.
“29 Ocak, inkâr edilen kimliğimize sahip çıktığımızın göstergesidir”
DEB Partisi Başkanı Çiğdem Asafoğlu ise, 29 Ocak’ın azınlıklar için inkâr edilen kimliklerine sahip çıktıklarının göstergesi olduğunu belirterek, “bizler yine davamıza sahip çıkmaya, Doktor Sadık Ahmet’in çizmiş olduğu yoldan yürümeye, onun ilkelerini savunmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: https://gundemgazetesi.com/detayh.php?id=12599 (Erişim tarihi, 29.01.2022)

Bu içerik 28.01.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 65 kez okundu.