Batı’nın sabrı taştı: Bosna-Hersek’in Sırp Cumhuriyeti Entitesi Başkanı Milorad Dodik’in değiştirilmesi için hazırlık yapılıyor

ResimBosna-Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt’in, Dodik’i Sırp Cumhuriyeti Entitesi Başkanlığı görevinden alınmasına dair verdiği desteğe karşılık, Batı’nın önde gelen ülkeleri açık bir şekilde ilk defa Milorad Dodik olmadan Sırp Cumhuriyeti Entitesinin nasıl görünebileceğine dair ciddi senaryolar geliştirmeye başladılar.

Yüksek Temsilci Schmidt, Dodik üzerindeki baskıyı artırmak için Batı’nın tam desteğine sahip görünüyor, böylece onun siyasi hayattan uzaklaştırılacağı netlik kazanmaktadır ve bunu önlemenin tek yolu da Milorad Dodik’in SNSD partisinin devlet karşıtı faaliyetlerini Sırp Cumhuriyeti Başkanı ve parti lideri olarak acilen durdurmasıdır.

Yıllarca kendisine karşı ayrılıkçı eylemleri durdurması ve Bosna-Hersek’in anayasal ve yasal düzenini engellememesi için alan ve zaman verildikten sonra, artık Dodik’in etrafındaki çember nihayet daralıyor. Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Almanya, Fransa ve İtalya’nın sabrı tükenmiş durumda. Şimdi ise ilk kez, Dodik’in kırmızı çizgiyi aştığı, anayasaya aykırı hareketlerinin cezasız kalamayacağı, çünkü mantıksız ve tehlikeli eylemleriyle barışı ve Bosna-Hersek’in Dayton ile oluşan yapısını tehdit ettiğini Batılı güçlere yakın kaynaklar N1 için aktardı.

Quinta oluşumu içerisinde temsilcileri ile birlikte çalışan Washington, Londra, Berlin, Paris ve Roma, Dodik’e karşı daha önce kabul edilen Amerikan ve İngiliz yaptırımlarının Dodik’in devleti yıkma girişimlerini durdurmadığı, aksine yeni bir aşamanın başladığı inancını doğurmuştur. Bosna-Hersek’in toprak bütünlüğünü ve Anayasasını korumak amacıyla Brüksel ise daha doğrudan eylem konusunda hâlâ tereddüt içerisinde ve net bir pozisyona sahip değildir. ABD ve İngiltere örneğini takip eden Avrupa Birliği, iç anlaşmazlıklar nedeniyle Dodik’e yaptırım uygulamadı ve Brüksel bürokratları arasında hakim görüş, yüksek temsilcinin her yeni kararının Bosna-Hersek’i AB üyeliğinden uzaklaştırdığı yönündedir.

İslâm Konferansı Teşkilâtı’nın temsilcisi olarak Türkiye, uluslararası toplum karşısında Bosna-Hersek’te Barışı Uygulama Konseyi Yüksek Temsilcisinin son kararlarını desteklese de Dodik’in görevden alınmasına ilişkin Türkiye’nin tavrının ne olduğu ise net değildir.

Öte yandan Rusya, Barışı Uygulama Konseyi çalışmalarına katılmayı bıraktı, Christian Schmidt’i Yüksek Temsilci olarak tanımıyor, ancak sonuncusu da dahil olmak üzere Bosna-Hersek Anayasa Mahkemesi Kararlarının Sırp Cumhuriyeti’nde uygulanmamasına dair Sırp Cumhuriyeti Entitesi Ulusal Meclisi tarafından alınan tüm kararları destekliyor.

Bu içerik 03.07.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 29 kez okundu.