“Batı Balkanlar stratejik öneme sahip”, Stoltenberg: NATO Ukrayna’nın yanındadır, Arnavutluk’un desteğini takdir ediyoruz

Resim

Başbakan Edi Rama NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile ortak bir konferans düzenledi. Bu konferansta Stoltenberg, Batı Balkanlar’ın stratejik bir öneme sahip olduğunu söyledi.
Stoltenberg: “Batı Balkanlar stratejik öneme sahiptir. İsveç ve Finlandiya’yı NATO’ya katılmaya davet etmeyi kabul ettik. İsveç ve Finlandiya’nın misafirperverliği ittifakı daha güçlü kılıyor. Arnavutluk’un Ukrayna’ya desteğini ve insani yardıma bağlılığınızı memnuniyetle karşılıyorum. Sevgili Edi, katkılarınız için teşekkür ederim.” dedi.
Arnavutluk’un Başbakanı Edi Rama ile Madrid sonrası tekrardan görüşmekten memnun olduğunu dile getiren Stoltenberg, konuşmasının genelinde şunları söyledi:
“Arnavutluk gerçekten de çok değerli bir müttefik ve sizinle tekrardan görüşmekten dolayı çok memnunum. 
Arnavutluk, Letonya ve Bulgaristan’daki çok uluslu NATO kuvvetlerine katkıda bulunuyor ve NATO müttefik ülkelerine karşı herhangi bir saldırganlığın önlenmesine yardımcı oluyorsunuz. Aynı şekilde KFOR’un Kosova ve Batı Balkanlar’daki barışı koruma misyonuna katkıda bulunmanız da NATO için stratejik öneme sahiptir.
Arnavutluk’un bölgede istikrarı ve işbirliğini teşvik etme kararlılığını takdir ediyoruz. Madrid’deki NATO zirvesinde ittifakı güçlendirmek için oldukça önemli kararlar aldık. Bunlar savunma ve tehditleri engelleme bağlamında yeni bir stratejik konsept olarak Ukrayna’ya destek olmayı da içermektedir.
Finlandiya ve İsveç’i NATO’ya katılmaya davet etmeyi de kabul ettik ve Arnavutluk’u her iki ülkenin katılım protokollerini bu kadar çabuk onayladığı için tebrik ediyorum! Çok teşekkürler!
Bu, NATO’nun kapısının açık olduğunu ve her ülkenin kendi yolunu seçme hakkını desteklemeye devam ettiğimizi kanıtlıyor. Finlandiya ve İsveç’i ittifaka kabul etmek onları ve dünyayı daha güvenli, NATO’yu da daha güçlü hale getirecek. On yıllardır en büyük güvenlik kriziyle karşı karşıya olduğumuz için bu hayati önem taşıyor.
NATO, Rusya’nın acımasız savaşına karşı kendini savunurken Ukrayna’nın yanında yer alıyor. Eşsiz destek modelleri sunuyoruz ve bu uzun vadede devam edecek. Arnavutluk’un Ukrayna’ya verdiği desteği ve son zamanlarda insani yardıma olan bağlılığınızı memnuniyetle karşılıyorum. Ayrıca, son Ukrayna ziyaretiniz dayanışmanın önemli bir kanıtıydı.
Bu nedenle sevgili Başbakan Edi Rama, Arnavutluk’un ortak güvenliğimize yaptığı katkılardan dolayı bir kez daha teşekkür ederim. Sizinle çalışmaya devam etmeyi dört gözle bekliyorum, tekrar hoş geldiniz!”

 

Bu içerik 13.07.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 73 kez okundu.