Batı Balkan ülkeleri ekonomik rekabet gücünü artırmak için altı milyar euroluk yardım bekliyor

Resim

Avrupa Komisyonu'nun geçen yılın sonundan itibaren önerdiği Batı Balkanlar için büyüme planı Üsküp'te yeniden onaylandı

Avrupa Birliği’ne üyelik arayışlarını sürdüren Batı Balkan ülkelerinin liderleri Pazartesi günü, “ülkelerinin Avrupa standartlarına uygun bir şekilde gelişmesi” konusunda kararlı olduklarını ve altı milyar euroluk mali destek planından tam olarak yararlanmayı kabul ettiklerini açıkladı.

Pazartesi günkü toplantıya Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Kosova Başbakanı Albin Kurti, Karadağ Başbakanı Milojko Spajic ve Kuzey Makedonya Başbakanı Dimitar Kovaçevski katıldı. Toplantıda ayrıca, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı James O’Brien ve Avrupa Komisyonu’nun Komşuluk ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Genel Müdürü Gert Jan Kopmann da katıldı.

Plan, üzerinde mutabık kalınan reformlara bağlı olarak 2024-2027 yılları arasında üç yıl boyunca verilecek altı milyar euroluk bir fonu içeriyor. Altı milyarın ikisi geri ödemesiz fon ve dört milyarı da avantajlı kredi olarak öngörülmektedir.

Parayı alabilmek için bölge ülkelerinin belirli şartları yerine getirmesi gerekiyor. Plan, somut sosyo-ekonomik reformların yanı sıra hukukun üstünlüğü, demokrasi, temel insan haklarına ve özgürlüklere saygı gibi temel reformların yanı sıra, makro finansal istikrar, kamu maliyesinin sağlıklı yönetimi, bütçelerin şeffaflığı ve denetimi gibi şartları da ihtiva etmektedir.

Kaynak:https://novamakedonija.com.mk/svet/balkan/vo-ochekuvanje-pomosh-od-shest-milijardi-evra-za-podobruvanje-na-ekonomskata-konkurentnost/,  (Erişim tarihi, 24.01.2024).

Bu içerik 23.01.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 18 kez okundu.