Başbakan seçim tarihi olarak 21 Mayıs’ı belirledi

ResimBaşbakan Kyriakos Miçotakis, Salı (28 Mart) günü yapılan bakanlar kurulu toplantısında, bir sonraki seçimin 21 Mayıs'ta yapılacağını açıkladı. Konu ile ilgili duyuru bekleniyordu. İlk başlarda hükümet seçim tarihini nisan ayı olarak planlıyordu; ancak 28 Şubat’taki tren kazası planları altüst etti.

Şimdilik neredeyse kesin olay şey, SYRIZA hükümeti tarafından yürürlüğe konulan orantılı temsil sistemi nedeniyle, 21 Mayıs seçiminin salt çoğunluğu olmayan bir parlamento ile sonuçlanacağıdır.

Koalisyon hükümeti kurulması pek olası görülmediğinden, temmuz ayı başlarında ikinci bir seçim yapılması bekleniyor. Hatta ikinci seçimde de çoğunluk beklenmediği gibi eylül ayında üçüncü bir seçim hakkında konuşuluyor.

Yeni Demokrasi, mülteci krizi, Covid-19 pandemisini ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden kaynaklanan enerji krizi gibi bir dizi problemle karşı karşıya kaldı. Yeni Demokrasi’nin SYRIZA karşısında önde gidişi çift haneli rakamlardaydı. Fark tren kazasından hemen önce yaklaşık yüzde 7-8 civarındaydı. Fakat bu oran şimdi neredeyse yarıya düştü. Bu SYRIZA’ya ciddi bir üstünlük sağlamasa da Yeni Demokrasi seçmeninde önemli bir kararsızlık olduğu kesin. Nihai sonuçla ilgili belirsizliğin arttığı ise gün gibi ortada.

Miçotakis, tek parti hükümetinden yana olduğunu açıkça ifade etti. SYRIZA lideri Alexis Tsipras ve sosyalist PASOK'un başkanı Nikos Androulakis, ilk seçimden sonra bir koalisyondan bahsediyor; ancak ayrıntılar şimdilik net değil. Androulakis bir koalisyon ortağına karar vermedi; ancak ne Miçotakis ne de Tsipras'ın bu koalisyona liderlik etmesini istemediğini belirtti.

Her halükarda, her iki önde gelen partinin liderleri iktidarda sınandı: 2015’ten 2019’a Tsipras ve o zamandan beri Miçotakis. Seçmenler için önemli bir karşılaştırma imkanı var. Neticede karşılaştırma yaparak ikisinden birini tercih edebilir ya da ikisini de reddedebilirler.

Bu içerik 29.03.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 122 kez okundu.