Başbakan Petkov ABD Başkan Yardımcısı Harris ile görüştü

Resim
Hükümet basın ofisinden yapılan açıklamaya göre Bulgaristan Başbakanı Kiril Petkov Salı günü ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile bir araya geldi. Görüşmede Sofya ile Washington arasındaki stratejik ortaklık ve işbirliğini genişletme fırsatları ele alındı. Basın açıklamasında Bulgaristan’a Rusya’dan satın aldığı fiyatlardan daha ucuz LNG tedariki konusunda anlaşmaya varıldığı belirtildi.

Ukrayna’daki savaş, toplantının gündemindeki en önemli konulardan biriydi. Petkov, Avrupa’da yaşananların enerji sektöründe hızlı ve somut önlemler alınması gerektiğinin açık bir işareti olduğunu söyledi.

Basın açıklamasında Başbakan Petkov, ABD ile ortaklığın, AB dayanışması ve desteğiyle birlikte Bulgaristan’ın doğalgaz bağımlılığını azaltmanın önemli bir parçası olduğunu söyledi. Hükümet basın ofisi, “Bulgaristan’a gerçek sıvılaştırılmış doğal gaz teslimatlarının Haziran ayından itibaren Gazprom’un fiyatlarının altındaki fiyatlarla yapılması kararlaştırıldı.” ifadelerini kullandı.

Gazprom-Export’un Sofya’nın ruble olarak ödeme yapmayı reddetmesi üzerine 26 Nisan’da gaz akışını kesmesinin ardından Bulgaristan, doğal gaz tedarikini güvence altına almakta zorlanıyor. Kamu gaz tedarikçisi Bulgargaz, bölgedeki tüm aktif gaz tüccarlarından teklifler istendiğini ve mayıs ayı için ülkedeki talebi karşılamak amacıyla sözleşme yapıldığını söyledi.

Bulgaristan’ın şu anda sahip olduğu tek uzun vadeli sözleşme Azerbaycan’la yapılmıştı. Ancak Eylül 2021’de imzalanan bir ek nedeniyle taahhüt edilen miktarın tamamı teslim edilemiyor. Mevcut durumda Azerbaycan’dan alınan gaz Bulgaristan’ın tüketiminin sadece yüzde 10’unu karşılıyor.

Bu içerik 11.05.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 73 kez okundu.