Başbakan Petkov: Kremlin’in ülkemize ve AB’ye ekonomik şantajı başarılı olmayacak

Resim

Başbakan Kiril Petkov, Dedeağaç’ta yapılacak olan sıvılaştırılmış doğalgaz terminali inşaatına başlama törenine katıldı. Törene Petkov’un yanı sıra, Yunanistan ve Kuzey Makedonya Başbakanları Kyriakos Mitsotakis ve Dimitır Kovaçevski ile Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksander Vuçiç ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel de iştirak etti. Petkov: “Komşu ve dost ülke Yunanistan’a mevcut terminalin kapasitesini kullanarak bu kritik dönemde Bulgaristan’a sağladığı yardımlar için de şükranlarımı sunuyorum. Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle ilişkili olarak bize doğalgaz akışını kesmek suretiyle uyguladığı eşi görülmemiş baskıya biz egemen, bağımsız ve demokratik Avrupa ülkeleri olarak hep birlikte karşı çıkabiliriz. Kremlin’in ülkemize ve AB’ye yönelik ekonomik şantajı başarılı olamayacak çünkü biz buna karşı duracağız. Bugünkü olay da bunun en güzel göstergesidir. Bugün ortak bir vizyonla birleşen Avrupa kurumlarının desteklediği bir proje olan Bulgaristan ve Yunanistan sıvılaştırılmış doğal gaz terminalinin inşaatına başlanıyor. Bu, sıradan bir enerji projesi değil, tüm bölgenin enerji haritasını değiştirecek jeopolitik bir projedir” ifadelerini kullandı.
Yunanistan Başbakanı Miçotakis ise Dedeağaç yakınlarındaki terminalin Balkanlar ve Güneydoğu Avrupa’ya açılan bir enerji kapısı haline geleceğini belirtti. Ayrıca Rusya’nın yaşattığı zorlukların yapılan bu alternatif projeler ile aşılacağını da sözlerine ekledi.
Bulgaristan heyetinde Enerji Bakanı Aleksandır Nikolov ve Bulgartransgaz İcra Direktörü Vladimir Malinov da yer aldı.

 Kaynak: https://dariknews.bg/novini/bylgariia/petkov-ot-gyrciia-ikonomicheskiiat-shantazh-na-kremyl-sreshtu-moiata-strana-i-es-niama-da-uspee-2309210 (Erişim tarihi, 03.05.2022)

 

Bu içerik 03.05.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 64 kez okundu.