Başbakan Mitsotakis: İlk gaz sondajı 2023’ün sonuna kadar gerçekleşecek

Resim

Yunanistan’ın yıllık enerji ihtiyacının kabaca %40'ı Rus gazı tarafından karşılanıyor. Başbakan Kyriakos Mitsotakis'e göre, Yunanistan 2023'ün sonuna kadar ilk test sondajını gerçekleştirmek için keşif faaliyetlerini hızlandırarak bu bağımlılığı azaltmayı planlıyor. Mitsotakis, enerji ve hidrokarbon yetkilileriyle gerçekleştirdiği toplantıda; "Eğer şanslıysak ve işletilebilir doğal gaz sahalarımız varsa, ülkenin ulusal enerji kaynaklarının kullanılmasını hızlandırmak, enerji bağımsızlığımızı ve enerji güvenliğimizi artırmamıza izin verecektir." dedi.

Mitsotakis, ülkenin 2023 yılına kadar işletilebilir kaynak olup olmadığı konusunda net bir tabloya sahip olmak istediğini söyledi. Ayrıca hükümetin “iyimser” düşünmesine sebep olan bir şeyler olabileceğine dair işaretler olduğunu da sözlerine ekledi. Yunanistan'ın bir gaz üreticisi ve Avrupa'nın geri kalanına gazın depolanması ve transferi için bir merkez olma tutkusunun altını çizdi. Kaynak arama çalışmalarının Batı Yunanistan ve Girit'in batısındaki kara ve deniz bölgesinde gerçekleştirileceğini belirtti.

Yunanistan tarafından belirlenen yeni hedefin, AB'nin iklim değişikliği hedeflerine uygun olarak 2030 yılına kadar yeşil enerjiyi artırma ve karbon emisyonlarını %55 oranında azaltma planını baltalamayacağını açıkladı. Enerji ve Çevre Bakanı Kostas Skrekas ise; bu ivmenin gerçekleşmesine izin verecek yeni mevzuatın getirileceğini söyledi. Bu amaçla özel bir görev gücü kurulduğunu da duyurdu. Kaynaklara göre, Yunanistan daha çok açık deniz rezervlerine odaklanırken, bunların işletilmesini kolaylaştıran yeni mevzuat Mısır düzenlemelerine benzer şekilde tasarlanacak.

Hellenic Hydrocarbon Resources Management SA (HHRM) ve Atina Akademisi tarafından yapılan yeni çalışmalara atıfta bulunan yakın tarihli bir raporda; Yunanistan başarılı olursa, İyonya ve Girit'in batısında planlanan sondajların sadece dörtte birinin, Avrupa Birliği'nin yıllık tüketiminin %15-20'sini karşılayacak 70-90 trilyon fit küp doğal gaz rezervlerine sahip olabilir.

Bu içerik 13.04.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 90 kez okundu.