Başbakan Denkov ve Başbakan Yardımcısı Gabriel’den Schengen ve yeni yıla ilişkin bir mesaj

Resim
İkili, Bulgaristan için zorlu ama hak edilmiş bir zaferden bahsetmektedir.
Başbakan Nikolay Denkov ile Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Maria Gabriel’in Bakanlar Kurulu basın servisi tarafından yayımlanan ortak açıklaması şöyledir:
“Bulgaristan’ın Mart 2024 sonunda hava ve deniz sınır kontrollerini kaldırarak Schengen’e katılması, 12 yıl süren müzakereler ve Hükûmet ile Ulusal Meclis’in altı aylık sıkı çalışmasının ardından ileriye doğru atılmış büyük bir adımdır. Tüm engellere, önyargılara, şüpheciliğe, büyük jeopolitik ve iç siyasi çıkarlara rağmen bu gerçekleşmiştir.
Bu mesele, Bulgaristan için zorlu ama hak edilmiş bir zaferdir. Çünkü, Schengen yolunda engel ülkelerle müzakereler gerçekleştirirken, aynı zamanda Bulgaristan’da daha iyi bir yaşam kalitesini garanti eden önemli adımları attık. Adalet sisteminde en hızlı ilerlemede dünyada ilk sırada yer aldık ve bu ilerleme uzun yıllar boyunca bizi geride tutan Hollanda’nın konumunu tersine çevirdi. Bu ilerleme son derece önemlidir, çünkü tüm Bulgarlar kanun önünde eşit olmadıkça ve yolsuzlukla mücadele etmedikçe iyi yaşayamayız. Avrupa Birliği’nin sınırlarını güvenilir bir şekilde savunuyoruz, çünkü bunlar aynı zamanda bizim de sınırlarımızdır ve bu durum sonuç olarak Avusturya’nın pozisyonunu da tersine çevirdi.
Düşmanca bir siyasi ortama ve Avrupa genelinde yankı bulan ve Schengen konusunu da etkileyen yanlış bilgi kirliliğine rağmen bu başarıyı elde ettik. Son günlerde dolaşıma sokulan yalan haberlerin aksine, Bulgaristan ve Romanya’nın Schengen üyesi ülkeler olarak kayıt altına alacakları ve kabul edecekleri Suriye ve Afganistan’dan gelen göçmenlerin sayısıyla ilgili yeni bir koşul söz konusu değildir.
Daha önce olduğu gibi Dublin Anlaşmasının şartlarını uygulamaya devam edeceğiz. Bulgaristan, sorumlu olmadığı kişileri kabul etmeyecektir ve edemez. Bunlar tartışılmaz gerçeklerdir.”

Bu içerik 31.12.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 56 kez okundu.