Başbakan Denkov: Sağlık bütçesi üzerinden oynanan siyasi oyunlar tehlikeli

Resim
Başbakan Nikolay Denkov çarşamba günü hükümet toplantısının başlangıcında yaptığı açıklamada, sağlık bütçesi üzerinden oynanan siyasi oyunların tehlikeli olduğunu söyledi. Denkov’a göre Ulusal Sağlık Sigorta Fonu’nun ( USSF) salı günü yapılan komite toplantısında bütçe planının kabul edilmemesi hem doktorlar hem de hastalar için bir felaket.
Sağlık harcamaları şu anda rekor düzeyde yüksek. 1,1 milyar levadan fazla bütçe açığı var ve yıllık harcama 8 milyar levayı aşıyor. Başbakan, hastaneler için 3 milyar levadan fazla bütçe ayrıldığını ve sağlık kurumlarının acil durumlara, kazalara ve felaketlere karşı hazırlanması için de 60 milyon leva ek bütçe ayrıldığını sözlerine ekledi.
Denkov, önceliklerinin kronik, kötü huylu ve toplumsal açıdan önemli hastalıkların erken teşhisinin yanı sıra önlenmesinin güçlendirilmesi olduğunu vurguladı. “Hastalıkların önlenmesi ve erken teşhisi için yeni programlar geliştiriliyor. Bütçede tüm bunlar için kaynak var.” diyerek güvence verdi.
Başbakan ayrıca devletin sağlık çalışanlarının maaşlarını arttırma, genç uzmanların çalışma koşullarını iyileştirme ve doktorların artan yaş ortalaması sorununa çözüm bulma taahhüdünü yineledi. “Bir diğer öncelik de hastane yönetimindeki işleyişe ışık tutmak olacaktır. Sağlık Bakanlığı denetim birimlerini -iç denetim birimi, müfettişlik ve “Tıbbi Gözetim” Yürütme Dairesi- harekete geçirerek ilgili denetimleri gerçekleştirmelidir. (...) Hedefimiz, bilindik sıkıntılara son verecek köklü bir sağlık reformu” dedi.

Bu içerik 29.11.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 21 kez okundu.