Başbakan Denkov: Bulgaristan ve Romanya Schengen’e kabul edilirse AB’nin dış sınırlarının korunmasına daha iyi odaklanabilecek

Resim
Denkov, Avusturya’nın Bulgaristan ve Romanya’nın Schengen bölgesine katılmasına karşı tutumunu değiştirmek umuduyla Viyana’ya bir günlük bir ziyaret gerçekleştirdi. Başbakan, salı günü Avusturya Şansölyesi Karl Nehammer ile yaptığı görüşmeden sonra şunları söyledi: “Bulgaristan ve Romanya Schengen bölgesinde yer alırsa, Avrupa’da gerçekleşmesini istediğimiz reformları daha etkin bir şekilde destekleyebileceğiz; çünkü böylece sınırlarımızı daha iyi koruyabilmek için gereken insani ve maddi kaynakları ayırabilip bu konulara odaklanabileceğiz.” dedi.
Nehammer ile baş başa bir görüşme gerçekleştiren Denkov, ardından İçişleri Bakanı Kalin Stoyanov ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Elena Shekerletova’nın da aralarında bulunduğu Bulgar heyetinin katılımıyla ikili görüşmelerde bulundu.
Şansölye Nehammer ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen Bulgaristan Başbakanı, Schengen’e girişin Türkiye, Bulgaristan ve Romanya’dan Orta ve Doğu Avrupa’ya gıda ürünleri ve diğer malların nakliyesinde maliyetlerin düşmesi anlamına geldiğini söyledi. Başbakan, bunun aynı zamanda daha ucuz gıda, daha düşük enflasyon ve daha fazla siyasi istikrar anlamına geldiğini de sözlerine ekledi.
“Şansölye’ye teşekkür etmek istiyorum; çünkü onun da iç siyasetten ve sorunlardan ötürü büyük bir baskı altında olduğunu biliyorum. Her birimizin kendi görüşleri var ama konuşmak ve fikirlerimizi açıklamak zorundayız; çünkü birbirimizi dikkatle dinlemezsek ortak bir çözüm bulamayız” dedi.
Bulgaristan ve Romanya’nın ilk bakışta göründüğünden çok daha fazla ortak paydada buluştuğunu söyleyen Denkov “Dış sınırların daha da güçlendirilmesi gerekiyor. Göçmenlerin geldiği üçüncü ülkelerle anlaşmaları güçlendirmeliyiz ki burada kalma hakkı olmayanları geri gönderebilelim. Ayrıca Avrupa’nın şu anda sahip olduğundan çok daha iyi işleyen bir yasal göçmenlik sistemi oluşturmamız gerekiyor.” diye belirtti. Denkov Viyana’daki görüşmelerle ilgili olarak, “Tüm bu hususlar birkaç yıldır hak ettiği öncelik düzeyine ulaşamayan ortak meselelerdir.” dedi.
Denkov, konuyla ilgili görüşmelerin “samimi ve doğrudan” olmaya devam edeceğine olan inancını dile getirdi ve nihai kararın AB Konseyi’nin toplanacağı Aralık ayında açıklanacağını hatırlattı.
Başbakan Denkov Viyana ziyareti sırasında Avusturya Sanayi Federasyonu Başkanı Georg Knill ve Bulgaristan pazarında faaliyet gösteren büyük Avusturyalı şirketlerin üst düzey yöneticileriyle de bir araya geldi.

Bu içerik 24.10.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 27 kez okundu.