Başbakan adayı Maria Gabriel, Bulgaristan’ın ortak sorumluluk sahibi bir hükümete ihtiyacı olduğunu söyledi

Resim
GERB- SDS tarafından başbakanlık için aday gösterilen Maria Gabriel, parlamento ara oturumlarında, partisinin brifinginde Bulgaristan'ın ortak sorumluluk taşıyan bir hükümete ihtiyacı olduğunu belirtti. Gabriel, hakaretler için özür beklediğini ve Anayasa’yı ihlal etmediğini de ifade etti.
Gabriel ayrıca, “Değişime Devam- Demokratik Bulgaristan” (PP-DB) bakan adaylarının proje kabinesine katılmayı reddetmeleri konusunda da yorum yaptı. “İstifa etmiş olsalar bile, halen görevde olan bakanların tamamı 9 ay önce 18 aylık bir taahhütte bulundu. İtiraz hakkı onların; ancak bu farklı şekilde yorumlanabilir” dedi.
GERB lideri Boyko Borisov, bu reddin rotasyon anlaşmasının ihlali anlamına geldiğini belirtti.
“Hakaretler ve küfürler için özür bekliyorum” diyen Gabriel, bakanlar konusunda, istifa etmiş olsalar bile hala bakanlık yapan herkesin dokuz ay önce 18 aylık bir taahhütte bulunduğunu hatırlattı. Ona göre, dokuzuncu ayda başbakan ve başbakan yardımcısı arasında rotasyonun olduğu Ulusal Sorumlu Yönetim Bildirgesi’ne göre bir taahhütte bulundular.
“Bulgaristan’ın istikrara ve Bulgar vatandaşlarına karşı ortak sorumluluk taşıyan bir hükümete ihtiyacı olduğunu açıkça ifade etmeye devam ediyorum ve müzakereler sırasında olduğu gibi bu hükümette iki ortak GERB-SDS ve PP-DB, eşit olun” dedi. Güvendiğiniz bir ekipte çalışıyorsunuz ve bence artık hepimizin Bulgaristan’a karşı sorumluluğumuzu göstermeye devam etmemiz gereken bir zaman geldi” şeklinde ekledi Maria Gabriel.
GERB- SDS tarafından başbakanlık için aday gösterilen Maria Gabriel, dün Cumhurbaşkanı Rumen Radev’in tamamlanan görev süresini taslak kabineyle birlikte iade etti. Öğleden sonra devlet başkanı, 49. Ulusal Meclis’e parlamentodaki en büyük grup tarafından önerilen adayın başbakan olarak seçilmesini öneren bir kararnameyi imzaladı. Daha sonra “Değişime Devam- Demokratik Bulgaristan” (PP-DB), kabine taslağı konusunda kendileriyle anlaşmaya varılmadığını açıklarken, partiden bakan adayları da Bakanlar Kurulu’nun bu oluşumuna katılmayı reddettiklerini açıkladı. PP-DB, başkana kararnamesini geri çekmesi çağrısında bulundu. Anayasa’nın 99. maddesine göre Cumhurbaşkanı’nın kararnamesinin kabinenin yapısı ve bileşimiyle hiçbir ilgisi olmadığı belirtildi.

 

Bu içerik 20.03.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 42 kez okundu.