Başbakan, yurtiçinde ve Türkiye’deki rakiplerine atıfta bulunuyor

Resim

Başbakan Kyriakos Miçotakis, Salı günü Strasbourg'daki Avrupa Parlamentosu'nda Ukrayna'daki savaşa değinen bir konuşma yaptı. Konuşmasında, Avrupa Birliği'nin "sorun çıkaranların gelecekte oluşturabileceği her türlü emsali önleme yükümlülüğü" olduğunu söyledi. Bu ifadeler aynı zamanda Türkiye'ye üzeri örtülü bir gönderme olarak da görülüyor.

Beşinci “This is Europe” tartışmasının genel kurul toplantısında; Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ile ilgili olarak “Avrupa için bir dönüm noktası” ifadelerini kullandı ve “meşru düzeni ve mevcut sınırları ihlal eden işgalciye karşı duruyoruz” dedi.

Miçotakis, Türkiye hakkında ve Ege'de son zamanlarda artan gerilim ile ilgili olarak yaptığı açıklamada "Yunanistan egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik herhangi bir tehdide müsamaha göstermeyecektir" dedi. Ankara'nın iddialarına gerçeklik ve uluslararası hukuk cevap veriyor ve "savaş meydan okumalarıyla karşı karşıya olduğumuz için yeni revizyonizme ve emperyal fantezilerin yeniden canlandırılmasına ihtiyacımız yok" ifadelerini kullandı.

Konuşmasında ayrıca, iç siyasette üç yıllık yönetiminin tercihlerini savunarak, “2022 Yunanistan'ı ile 2015 Yunanistan'ının hiçbir ilgisi olmadığı” ifadelerini kullandı. Miçotakis, 5 Temmuz 2015'te ülkeyi Euro Zone’dan ayrılmanın eşiğine getirdiğini söylediği SYRIZA döneminin referandumuna defalarca atıfta bulundu. Felaketin, kapatılan bankaların, sermaye kontrollerinin ve “gereksiz” üçüncü muhtıranın ağır maliyetinin önlendiğini vurguladı.

Hükümetinin başarılarına dikkat çekerek, Avrupa Dijital Sertifikasının bir Yunan önerisi olduğunun altını çizerek ulusal aşı kampanyasına da atıfta bulundu. Ayrıca Yunanistan’ın pandemi sonrasında Avrupa ekonomisinin toparlanması için yeni bir ortak Avrupa fonuna duyulan ihtiyacı vurgulayan ilk ülkelerden biri olduğunu söyledi. Fakat bununla birlikte 2020 yılında Türkiye’den Yunanistan’a geçmeye çalışan binlerce mültecinin önlenmesinde “Avrupa’nın koruyucu vasfının” yardımcı olduğunu belirtti.

 

Bu içerik 06.07.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 59 kez okundu.