Baş müzakereciler düzeyindeki bir sonraki toplantı önümüzdeki hafta yapılacak

ResimBu toplantının odak noktası, Kosova Başbakanı Albin Kurti ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić tarafından 18 Mart'ta Kuzey Makedonya’nın Ohri kentinde düzenlenen toplantı bağlamında verilen taahhütlerin uygulanması hakkında olacaktır. AB sözcüsü Peter Stano, Salı günü yaptığı açıklamada, önümüzdeki hafta Kosova’dan başmüzakereciler Besnik Bislimi ve Sırbistan’dan Petar Petkoviç’in bir araya gelmesiyle Kosova ile Sırbistan arasındaki diyalog kapsamındaki toplantılara Avrupa Birliği gözetiminde devam edileceğini doğruladı.

Bu toplantının odak noktasının, tarafların Kuzey Makedonya’nın Ohri kentinde yaptıkları son liderler toplantısında aldıkları yükümlülüklerin yerine getirilmesi olacağını söyledi. Ayrıca, Kosova Başbakanı Kurti ile Sırbistan Cumhurbaşkanı Vučić arasındaki bir sonraki görüşmenin Karadağ'da yapılmasını öneren Karadağ'dan sorumlu mevcut Başbakan Dritan Abazoviç tarafından verilen bazı önerilere de atıfta bulundu.

AB sözcüsü Peter Stano “Diyaloğun artık bölgede bu kadar popüler hale gelmesinden ve giderek daha fazla ülkenin buna ev sahipliği yapmayı teklif etmesinden memnunuz. Lakin önce adım adım gidelim, çünkü diyalog Brüksel'de cereyan ediyor” dedi.

 Sırbistan cumhurbaşkanı ile Kosova başbakanının hem anlaşma hem de uygulama ekinde anlaştıkları Ohri görüşmesinde çok önemli bir adım atıldığını belirtti.

Stano, Ohri’deki görüşmenin üzerinden bugüne kadar geçen 10 gün içinde AB'de diyalogla ilgili çeşitli gelişmeler yaşandığını sözlerine ekledi:

“Dışişleri Bakanları Konseyimiz vardı, burada yüksek temsilci Borrell, bakanları bu toplantı hakkında bilgilendirdi. Sonra diğer ortaklara haber verdi. AB liderlerinin Ohri kararlarını onayladığı ve her iki tarafa da üstlendikleri yükümlülükleri iyi niyetle ve hızlı bir şekilde uygulamaya devam etmeleri talimatının verilmesi konusu Avrupa Konseyi'nde de görüşüldü ve onaylandı”.

Stano, ayrıca diyalog kapsamındaki görüşmelerin devam edeceğini ve AB uygun gördüğünde üst düzey toplantıların detaylarının yayımlanacağını bir kez daha dile getirdi. Stano, ilave olarak önümüzdeki hafta baş müzakereciler düzeyinde bir toplantı yapılacağını da belirtti.

 

Bu içerik 28.03.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 41 kez okundu.