Banjska olaylarının ardından Brüksel, Sırbistan'ı sonuçlar konusunda uyardı: Tedbir paketi neler içerebilir?

Resim

Banjska olaylarından sonra Sırbistan'daki yetkililer Brüksel’den cezai tedbirlerin hazırlandığı yönünde uyarılar alıyor. Sırbistan'daki analistler hâlâ Sırbistan'a yaptırım uygulanması senaryosuna inanmıyor, çünkü Avrupalı ​​27 ülke arasında henüz bir anlaşma sağlanamadı ve Priştine ile baş müzakereci olarak Vuciç'e ihtiyaçları var.
Avrupa Komisyonu sözcüsü Peter Stano yaptığı açıklamada, "Tanınma, tanınmama gibi formalitelerin arkasına saklanamazsınız. Bilginizi paylaşmanın, işbirliği yapmanın ve kapsamlı bir soruşturmaya katkıda bulunmanın pek çok yolu var, çünkü 24 Eylül'de yaşananlar o kadar ciddi ki, tam olarak açıklanması gerekiyor, aksi takdirde bunun Sırbistan için ciddi sonuçları olacaktır. " dedi.
Avrupa Parlamentosu üyesi Viola von Kramon da bazı meslektaşlarını şaşırtacak şekilde Sırbistan Hükümeti’ne zarar verecek bir önlem paketinin zaten hazır olduğunu söyledi. Avrupa Parlamentosu üyesi Klemen Groşelj ise "Böyle bir paket hakkında hiçbir şey duymadım, bu yüzden beni de şaşırttı" dedi. Aynı zamanda Sırbistan'ın gölge raportörü olan Groşelj, "Tüm gerçekler masaya yatırılana kadar, vaktinden önce Sırbistan’a karşı kötü düşünülmüş hiçbir faaliyetin yapılmasını istemem" dedi. Groşelj bundan sonra yaptırımların masada olabileceğini söyledi ve hangi yaptırımların uygulanabileceğini ise şöyle açıkladı: "İlk aşamada muhtemelen siyasi yaptırımlar olacak. Sırbistan'la ve Sırbistan'ın liderleriyle olan diplomatik faaliyetler ve ilişkiler azaltılacak, olaylardan sorumlu kişileri hedef alan mali yaptırımlar uygulanacak."
European Western Balkans portalının editörü Burazer ise böyle bir sonuca inanmadığını belirterek, "Brüksel'in Banjska'daki olaydan sonra Sırbistan'a, Vuciç ve hükümetine yönelik tavrı kesinlikle değişti, ancak bunun bazı resmî yaptırımlardan hala çok uzakta olduğunu düşünüyorum." dedi. Sırbistan'a yaptırım uygulanması fikrinin "gülünç" ve "imkansız" olduğunu düşünen Viktor Orban da bu fikirde.
Başbakan Ana Brnabiç de, Sırbistan'ın baş müzakerecisi (Aleksandar Vuciç’in) şu ana kadar acil yaptırım tehdidini ortadan kaldırmayı başardığını iddia ediyor. Brnabiç, "Nasıl olduğunu bilmiyorum ama başardı. İnsanüstü çabalar ve gerçekten inanılmaz diplomatik bilgi ve becerilerle, bir şekilde Vuciç, durumu istikrara kavuşturdu" dedi.
Vuciç’in, kendisini alternatifi olmayan, istikrarın koruyucusu olarak sunmayı başarıp başaramayacağı ise halen merak konusu.
Bu içerik 09.10.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 27 kez okundu.