Banja Luka’da yasadışı “Sırp Cumhuriyeti Günü” resmi törenle kutlandı

Resim

Anayasaya aykırı olmasına rağmen 9 Ocak Bosna Hersek Sırp Cumhuriyeti entitesinde “Sırp Cumhuriyeti Günü” olarak kutlandı.

Sırp entitesinin diğer şehir ve kasabalarında kutlanmasının yanı sıra merkez kutlama Banja Luka şehrinde gerçekleştirildi. Resmigeçit töreni düzenlendi ve törene çok sayıda sivil, acil servis çalışanı, entiteye bağlı polis mensubu, kamu çalışanı ve dernek temsilcisi olmak üzere 2700’e yakın kişi katıldı. Bir saatten kısa süren törende Sırp Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığına ait helikopterler de ilk kez yer aldı.

Kutlamalara Sırbistan İçişleri Bakanı Aleksandar Vulin, Sırbistan Çalışma, İstihdam, Emeklilik ve Sosyal İşler Bakanı Darija Kisić Tepavčević ve Bosna Hersek Rusya Büyükelçisi Igor Kalabuhov da katıldı. Katılanlar arasında Sırp Ordusu temsilcileri de yer aldı.

Törende Sırp Cumhuriyeti entitesi Başkanı Željka Cvijanović ve Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi üyesi Milorad Dodik konuşma yaptı.

Cvijanović, “Bu büyük kutlamada barış içinde yaşamaya olan bağlılığımızı göstermek için bir araya geldik. Sizler bunun hiç kolay olmadığını biliyorsunuz” dedi.

Dodik, yaptığı konuşmada “Bizim özgürlüğümüz başkalarının zararına değildir, özgürlük bizim hakkımızdır. Amacımız barışı ve özgürlüğümüzü savunmak ve de insanca bir yaşam inşa etmektir” dedi ve kendisinin Amerikalıların isteklerini yerine getirmek için değil, bu halkın isteklerini yerine getirmek için seçildiğini sözlerine ekledi.

9 Ocak Sırp Cumhuriyeti Günü Bosna-Hersek Anayasa Mahkemesi tarafından üç kez anayasaya aykırı ilan edilmişti ve bu günün kutlanmasına yönelik eylemlere yasak getirilmişti.

Bu içerik 09.01.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 60 kez okundu.