Balkanlar’ın üçlüsü AB’nin genişleme sürecini durdurmasını eleştirerek “Küçük Schengen”i devreye sokuyor

Resim

Financial Times, “Sırbistan, Arnavutluk ve Makedonya liderleri Avrupa blokuna girmek için beklerken Küçük Schengen inisiyatifini gerçekleştirme niyetlerini vurgulayarak AB’nin genişleme sürecinin temposunu yavaşlatması nedeniyle  Brüksel’i eleştiriyor.” diye yazdı.
Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama bugün ve yarın Üsküp’te bulunarak burada “Küçük Schengen” inisiyatifi çerçevesinde Makedonya Başbakanı Zoran Zaev ile bir araya gelecekler. Zaev, Rama ve Vuçiç yarın Üsküp'te, Küçük Schengen inisiyatifi çerçevesinde Sırbistan, Makedonya ve Arnavutluk ticaret odaları tarafından düzenlenecek Bölgesel İşbirliği Ekonomik Forumu'na katılacaklar.
Sırbistan Cumhurbaşkanı Alaksandar Vuçiç, yakın geçmişte verdiği bir röportajında, “Genişleme konusunda AB’de bir yorgunluğun söz konusu olduğunu biliyoruz. Biz kendimiz için, kendi halklarımız için neler yapabileceğimize ve kendi pazarlarımızı nasıl genişletebileceğimize bakmalıyız.” demişti.   
Makedonya Başbakanı Zoran Zaev ise “AB verdiği sözlerini yerine getirmiyor.” sözleriyle bu konudaki hayal kırıklığını ifade ederken, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Brüksel’le olan işbirliklerini Samuel Beckett’in sonu gelmeyen ve anlamsız bir bekleyişi anlatan “Godot'u Beklerken” eserindeki hikâyeye benzetti. Makedonya 18, Sırbistan 9, Arnavutluk ise 7 yıldır AB’ye aday ülke statüsündedir.
Yarın Üsküp’teki toplantıda AB’nin Serbest Dolaşım Antlaşması’na uygun olarak oluşturulan “Küçük Schengen” inisiyatifinin tanıtımının yapılması beklenmektedir. Söz konusu inisiyatif, seyahat engellerinin tedricen kaldırılmasını, sınırlarda “yeşil bantlar”ın oluşturulmasını, yük araçlarının bekleme süresinin kısalmasını, aynı zamanda çalışma ve iş kurma izinlerine erişimin kolaylaştırılmasını kapsamaktadır. İnisiyatif diğer Batı Balkan ülkelerinin katılımına açıktır.   

Kaynak: shorturl.at/bqzB7 (Erişim Tarihi, 28.07.2021)

 

Bu içerik 28.07.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 93 kez okundu.