Balkanlar’ın önde gelen roman yazarlarından Luan Starova vefat etti

Resim

Kuzey Makedonya Bilim ve Sanat Akademisi (MANU) üyesi, dünyaca ünlü roman yazarı ve diplomat Luan Starova 81 yaşında hayatını kaybetti.
Starova, 14 Ağustos 1941’de Arnavutluk’un Pogradec kentinde doğdu. Ailesi 1943’te Struga ve Kalkandelen’e, 1945’te de Üsküp’e taşındı. Mezun olduktan sonra 1967’de Üsküp Radyosu’nda gazeteci olarak işe girdi ve ertesi yıl Üsküp Televizyonu’nda Arnavutça programlarının genel yayın yönetmeni oldu.
Babaannesinin Türk olduğu bildirilen Luan Starova’nın babası Arif Starova, Türkiye’nin ilk başbakanlarından liberal eğilimli Fethi Okyar’ın kuzenidir. Üsküp Üniversitesi’nde karşılaştırmalı Fransız edebiyatı profesörü olan Starova 6 yabancı dil biliyordu.
Keçiler Dönemi başlıklı eseri 1997 yılında Fransa’da yılın En İyi Yabancı Roman Ödülü’nü kazandı. Başlıca romanları şunlardır: Babamın Kitapları, Tanrı Tanımazlık Müzesi, İlkbaharın Sınırları. Ayrıca Kartaca Şiirleri adlı yayımlanmış bir şiir kitabı bulunmaktadır.

Kaynak: https://timebalkan.com/balkanlarin-onde-gelen-roman-yazarlarindan-luan-starova-vefat-etti/, (Erişim tarihi, 02.03.2022).

Bu içerik 25.02.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 71 kez okundu.