Balkanlar’da güvenlik için ortak vizyon

Resim

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Mitsotakis resmi ziyaret çerçevesinde Hırvatistan’ın başkenti Zagrep’te Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic ile bir araya geldi. Mitsotakis Hırvat mevkidaşı ile gerçekleştirdiği görüşme sonrasında iki ülke ilişkilerinin hiç olmadığı kadar iyi olduğunu ifade etti. İki liderin göçmen sorunu gibi Avrupa meselelerini de ele aldığı görüşmede Hırvat tarafı Yunanistan’da Mitsotakis hükümetinin iktidara gelmesi sonrasında Avrupa’ya yönelik yasadışı göç akınının azaldığını ve bunda Başbakan Mitsotakis’in politikasının etkili olduğunu belirtti.
Öte yandan Yunanistan Başbakanı, Yunanistan ve Hırvatistan’ın “güvenli Balkanlar” ortak vizyonuna sahip olduklarını söyleyerek Yunanistan’ın,  Hırvatistan’ın Avro Bölgesi ülke grubuna ve  Schengen bölgesine dahil olmasını ayrıca OECD’ye üye olmasını desteklediğini  de ekledi. Göçmen sorununa ilişkin olarak Mitsotakis ülkesinin sınırlarının ve dolayısıyla Avrupa Birliği’inin sınırlarının başarılı bir şekilde korunmasında Avrupa kurumlarının desteğine değindi. Hırvatistan’ın MED9 Zirvesi’ne katılmış olmasından duyduğu memnuniyeti ifade eden Yunanistan Başbakanı iki ülkenin ekonomik ve ticari ilişkilerini daha da geliştirme imkanlarının altını çizdi.
İki lider ayrıca Batı Balkanlar’ın Avrupa Birliği vizyonuna güçlü desteklerini yinelerken, Balkanlar’ın güvenlik ve istikrarının önemine dikkat çektiler ve bu bağlamda Bosna-Hersek’teki son dönem gelişmelerinden endişelerini dile getirdiler. Mitsotakis, tüm yabancı ülke ziyaretlerinde olduğu gibi Zagreb ziyaretinde de Yunanistan’ın Ege ve Doğu Akdeniz politikalarını bir kez daha ifade etti.

Kaynak: https://www.kathimerini.gr/politics/561713068/koino-orama-gia-tin-asfaleia-sta-valkania/, (Erişim tarihi, 14.02.2022).

Bu içerik 11.02.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 70 kez okundu.