Balkan ülkelerinde dış göç krizi: Nüfus, ekonomik ve sosyal sıkıntılar nedeniyle hızla eriyor

Resim
Batı Balkanlar’da dış göç krizi giderek büyüyor. Kuzey Makedonya’da yapılan son nüfus sayımı durumun ciddiyetini bir kez daha gözler önüne serdi.
Güncel verilere gore, 2002’de yapılan son sayımda 2 milyon çıkan nüfus yüzde 10 azalmış durumda. Bu eksilmenin başlıca sebebinin ise yerinde sayan ekonomik kalkınma ve yatırım eksikliği olduğu ifade ediliyor.
Ülkenin 1991’de eski Yugoslavya’dan bağımsızlığını ilan etmesinden bu yana birçok Makedon, Avrupa Birliği’ne hızla entegre olunacağını ve “parlak bir geleceğin” kendilerini beklediğini düşündü. Fakat önce Yunanistan şimdi ise Bulgaristan’ın Kuzey Makedonya’nın AB üyeliğini veto etmesi, bu umutlarda derin şüphelerin oluşmasına neden oldu ve birçok kişiyi ülke dışında şansını aramaya itti.
Ancak bu sadece Kuzey Makedonya’ya has bir durum değil. Örneğin Bosna Hersek henüz adaylık statüsü bile alamazken, Sırbistan ve Karadağ ise müzakere fasıllarının açılmasına rağmen tam üyelikten oldukça uzakta bulunuyor.
Savaşın ardından ekonomisi adeta çökme noktasına gelen Sırbistan’da yüz binlerce kişinin yabancı ülkelere göç ettiği belirtilirken son yirmi yılda ülkeden ayrılan doktor sayısının 10 bini bulduğu kaydediliyor.
Bosna Hersek’te yerel sivil toplum kuruluşları son sekiz yılda ülkeden ayrılan Boşnak sayısını 400 bin olarak işaret ediyor. Bu sayının ilerleyen dönemlerde artması bekleniyor.
Diğer taraftan AB’ye üyelik yolculuğunda Kuzey Makedonya ile aynı kaderi paylaşan Arnavutluk’ta resmi rakamlara göre ülke nüfusunun neredeyse yüzde 37’si doğduğu toprakları terk etti.
Arnavutluk’ta yaşayan ekonomi profesörü Ilir Gedeshi, Balkanlar’da her ülkenin göçten etkilendiğinin altını çiziyor ve temel nedenler ekonomik olsa da sosyal nedenlerin de giderek daha önemli bir yer tuttuğunu ifade ediyor.

Kaynak: https://timebalkan.com/balkan-ulkelerinde-dis-goc-krizi-nufus-ekonomik-ve-sosyal-sikintilar-nedeni-ile-hizla-eriyor/, (Erişim tarihi, 05.01.2022)

Bu içerik 05.01.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 84 kez okundu.