Balkan Türk Edebiyatının önemli isimlerinden Nusret Dişo Ülkü vefat etti

Resim
Kuzey Makedonya’da ve Kosova’da Çağdaş Türk Edebiyatının ün yapmış aydın isimlerinden gazeteci, eğitimci, şair, öykü yazarı, çevirmen ve yayıncı Nusret Dişo Ülkü hayatını kaybetti.

Nusret Dişo Ülkü, 1938 yılında Kosova’nın Prizren şehrinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini doğum yerinde tamamladı. Şiir ile daha okul sıralarındayken ilgilenmeye başladı. İlk şiirlerini Makedonya’nın başkenti Üsküp’te çıkan Sevinç dergisinde ve Birlik gazetesinde yayınladı. Kosova’da Necati Zekeriya ile birlikte çocuklar için Kuş adlı dergiyi çıkarttı. 1964 yılında Üsküp’e taşındığında bir ara Sevinç ile Tomurcuk dergilerinde ve Birlik gazetesinde çalıştı.

Başlangıçta sadece şiir ile uğraşan Dişo, daha sonra hikaye de yazmaya başladı. Çocuklarla Ağaçlar ve Diyeceklerim adlı şiir kitaplarını yayınladı. Daha sonra çocuklar için yazmış olduğu şiirlerini “Çocukların Elleri” kitabında topladı.

1972’de Üçgen, 1974’te Ozan Güncesi başlıklı eserleri yayımlandı. 1977’de Tito Koçaklaması başlıklı şiir kitabı, Kara İsmet başlıklı hikaye kitabı, 1978’de ve 1981’de Dereden Tepeden başlıklarını taşıyan çocuk şiir kitaplarını yayınlamıştır. Özgün eserlerinin yanı sıra çok sayıda derlemele ve çevirileri de bulunmaktadır. Eserlerinin bir kısmı Türkiye’de yayımlanmıştır.

Nusret Dişo Üsküp’te ayrıca, “Türk Anaç Yayıncılık” faaliyetlerini de başlatmıştı. Bu yayıncılık faaliyetleri arasında çocuklar için kitaplar yayımladığı gibi, süreli yayın faaliyetleri de başlatarak önemli bazı dergileri yayın hayatına kazandırmıştır.

Eserlerinde Türkçe, Türklük, Allah sevgisi, maneviyat konularını işleyen Nusret Dişo Ülkü, Yugoslavya döneminden bu yana Balkanlar’ın Türkçe ve Türk-İslam kültürünün yaşamasına gönül vermis bir aydın olarak bilinmektedir.

Nusret Dişo Ülkü, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin de Üsküp Fahri Konsolosuydu.
 
 
Bu içerik 17.01.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 114 kez okundu.