Bakir İzzetbegoviç, Gabriel Escobar’la görüştü: Bosna-Hersek’in yasal ve anayasal düzenine karşı bir saldırı girişimi kabul edilemez.

Resim

Bosna Hersek Demokratik Hareket Partisi (SDA) genel başkanlığı yanı sıra PSBİH Halk Meclisi’ne başkanlık eden Bakir İzzetbegoviç, bugün (Pazartesi) ABD’nin Devlet Bakan Yardımcısı ve Batı Balkanlar Özel Temsilcisi Gabriel Escobar ile Bosna-Hersek’in mevcut durumu hakkında konuştu. Görüşmede devlet kurumlarına yönelik engellemelerin ve Bosna Hersek’in yasal ve anayasal düzenine yapılan bir saldırı girişiminin kabul edilemez olduğu ve Bosna-Hersek’in istikrarının tehlikeye atılacağı meselesi tartışıldı.

Escobar, görüşme sırasında ABD’nin Bosna-Hersek’in egemenliğini ve onun toprak bütünlüğünü desteklediğini ifade etti. Bosna-Hersek’i Avrupa Birliği’ne yaklaştıran reformları ABD’nin güçlü bir şekilde destekleyeceğini ve de önemli Amerikan yatırımlarının da beklenebileceğini vurguladı.

İzzetbegoviç ve Escobar, önümüzdeki dönem beklenen Amerikalı yatırımcıların ziyareti sırasında Bosna-Hersek’in potansiyellerini ve ortak çıkar sağlayabilecek projeleri sunması konusunda uzlaştı. İzzetbegoviç, seçim yasası reformuyla ilgili olan görüşmede SDA’nın görüşlerini aktardı ve etnik ve sivil ilkeler arasında dengenin sağlanması için bir uzlaşma yapılması gerektiğini vurguladı. Bu uzlaşmada HDZ Partisi de dâhil olmak üzere ilgili tüm tarafların bir şeyler elde edebilmek için bir şeyler vermesi gerektiğinin altını çizdi.

İzzetbegoviç, bu konuları geçen hafta ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Bosna Hersek'teki Seçim Reformu Özel Temsilcisi Matthew Palmer ve AB Dış İlişkiler Servisi’nde Batı Avrupa, Batı Balkanlar, Türkiye ve Birleşik Krallık’tan sorumlu direktörü Angelina Eichhorst ile de görüşmüştü.

Bu içerik 25.10.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 67 kez okundu.