Bakir Izetbegović: Artık Boşnaklar olmadan bir takım hesaplar yapılamaz

Resim

Demokratik Eylem Partisi (SDA) Başkanı Bakir Izetbegović, Boşnak günü münasebetiyle bir tebrik mesajı yayınladı.

“Yakın tarihimizin en zor günlerinde, 27 ve 28 Eylül 1993’te, kuşatma altındaki Saraybosna’da, kararları itibariyle Boşnak milletinin ve vatanımız olan Bosna-Hersek’in kaderini belirleyen Birinci Boşnak Parlamentosunun toplandığını hafızamız bizlere hatırlatıyor.”

“Boşnak Parlamentosu ülkenin üçe bölünmesini reddetti ve ulusal Boşnak adının ve dilinin yani Boşnakçanın hakkını iade etmek için tarihî bir karar verdi. Milletin adının ve onun konuştuğu dil üzerinden haklarının elinden alınması, başka halkların kültür ve geleneklerinde boğularak asimile olması girişimi Boşnakların yüzyıllardır karşılaştığı bir uygulamadır. Bu, son saldırganlık sırasında bir milletin varlığını inkâr etmeye yönelik ve fiziksel olarak onu imha etmeyi amaçlayan bir girişim olarak görüldü.” diye belirtti Izetbegović.

Izetbegović’in belirttiği üzere, Bosna-Hersek’in bağımsızlığını tesis etmek ve kendi kimliklerini, dinlerini ve kültürlerini yeniden teyit etmek için tüm bu saldırılar ve zorluklar Boşnaklar tarafından aşılabildi ve en zor koşullarda bile diğer Bosna-Hersekli vatanseverler ile birlikte bunu başardılar.

“Çok büyük bir özgürlük bedeli ödendi, ancak Boşnaklar sadece Bosna-Hersek’te değil; tüm bölgede hesaba katılan siyasi bir faktör olarak konumlarını kazandılar. Tüm sorunlarıyla, zorluklarıyla ve direnişiyle Bosna-Hersek bugün egemen, birleşik ve bağımsız bir devlettir. Bosna-Hersek’in her bir yerinde Boşnakların tam eşitliğini sağlamak için yasal bir mücadelenin yanı sıra, Bosna-Hersek’i etnik kimliği ve dini ne olursa olsun tüm vatandaşların eşit bir şekilde yaşayacağı modern ve müreffeh bir Avrupa ülkesi yapmak için siyasi bir mücadele ile karşı karşıyayız.” diye açıkladı Bakir Izetbegović.

Bunu yaparken, Boşnakların, Bosna-Hersek’in kalbi olduğunu ve Bosna-Hersek devletinin Boşnakların hayatta kalmasının temeli olduğunu da her zaman akılda tutulması gerektiğini belirtti.

SDA Başkanı Bakir Izetbegović, “Çevre ülkelerde yerleşik bir nüfus olarak yaşayan Boşnaklarla bağları güçlendirmeye ve işbirliğini geliştirmeye devam etmek, bununla birlikte diasporamızla da işbirliğini güçlendirmek ve yoğunlaştırmak boynumuzun borcudur. Tarihsel olarak önemli olan Birinci Boşnak Parlamentosunu ve geniş kapsamlı kararlarını hatırlatarak, Boşnak milletinin tüm bireylerinin Boşnak Günü’nü kutluyorum” dedi.

Bu içerik 27.09.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 99 kez okundu.