Bakir Izetbegović: Alija olsaydı bugün Bosna-Hersek’e saldıranlara teslim olmaz ve onlara fırsat vermezdi.

Resim

Bosna-Hersek Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı ve SDA’nın (Demokratik Eylem Partisi) kurucusu merhum Alija Izetbegović'in doğumunun 98. yıl dönümü, SDA partisinin gençlik kollarının organizasyonunda Kovači Şehitliği’nde anıldı.

Program kapsamında katılımcılara seslenen SDA Başkanı Bakir Izetbegović, konuşmasının başında Alija Izetbegović'in anısını yaşatmanın kendisi için değil; şimdiki ve gelecek kuşaklar için gerekli olduğuna dikkat çekti.

Izetbegović, “Onun adıyla sembolize edilen zamanları hatırlamamız gerekiyor. Elbette ki  Bosna-Hersek’i kurtaran sadece Alija değildi. Alija’nın “Bosna direnişinin bir mucizesi” olarak tanımladığı şekilde, inanılmaz bir mücadele ile yıllarca ölmeye ve kanının dökülmesine hazır olan yüz binlerce insan tarafından Bosna kurtarıldı fakat nihayetinde her şey bazı sembollere dönüştü. Milletimiz siyasi bir unsur olmayı hak etti ve dayanılmaz olarak görünenlere dayandığını ispat etti. Mücadelemiz kendi iyiliğimiz için, kendi güvenliğimiz için ve de içinde bulunduğumuz çağ için yad edilmeye layık bir mücadeledir.” diye belirtti.

Bakir Izetbegović, Bosna-Hersek Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanının yaşam yolunu ve sözleriyle komünist rejime karşı çıktığı için hapse girdiği iki olayı hatırlattı.

Izetbegović, “Alija sisteme ilk kez daha on dokuz yaşındayken direndi. İkinci kez yaşlı bir adamken direndi. Kendisi ile ölçülemeyecek kadar güçlü görünen bir güce karşı direndi. İkisinin de üstesinden geldi. Komünist sistem düştü ve Alija, Bosna-Hersek Cumhuriyeti’nin ilk başkanı ardından Dayton Bosna-Hersek’inin ilk cumhurbaşkanı oldu.” diye belirtti.

Alija Izetbegović'in, Bosna-Hersek'e yönelik saldırı sırasında buradaki Boşnakların temel değerlerini, yaşamlarını ve bekasını savunmak zorunda kaldığını da sözlerine ekledi. Bugünkü koşullardan bahseden Bakir Izetbegović, Alija olsaydı Bosna-Hersek'e yönelik saldırılara karşı kesinlikle teslim olmayacağına dikkat çekti.

Izetbegović, “Kritik pozisyonlar terk edilmemeli, Bosna-Hersek’in itibari alçaltılmamalı ve bugün iktidarda olanlar tam olarak bunu yapıyorlar. Alija Izetbegović yabancılar, uluslararası toplum, bölgesel ve süper güçler ne düşünürlerse düşünsünler topların karşısında duracak, Bosna-Hersek'i savunacak ve asla teslim olmayacaktı.“ dedi.

Kaynak: https://n1info.ba/vijesti/izetbegovic-nikada-ne-sjesti-za-sto-za-kojim-se-pregovara-o-podjeli-bih/ (Erişim tarihi, 09.08.2023)

Bu içerik 08.08.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 25 kez okundu.