Bakan Vulin'in "Sırp Dünyası"nın yaratılması çağrısı kınamalara neden oldu

Resim

Sırbistan İç İşleri Bakanı Aleksandar Vulin'in “Sırp Dünyası”nın yaratılması için yaptığı çağrı, bölgede ve Sırp kamuoyunda şiddetli tepkilere yol açtı.

Vulin, liderliğini yaptığı küçük bir siyasi parti olan Sosyalistler Hareketi'nin 13. yıldönümü vesilesiyle Pazar günü yaptığı açıklamada, "Sırpların yaşayacağı ve birleşeceği Sırp Dünyası’nı yaratmak, bu neslin politikacılarının görevidir" dedi.

Konuşmasında, Sırp Dünyası’nı yaratmak için Sırbistan'ın ekonomik olarak başarılı olması, iyi bir lidere sahip olması ve hem ülkeyi hem de Sırpları yaşadıkları her yerde kurtarabilecek bir orduya sahip olması gerektiğini belirtti.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç ise Kosova Başbakanı Albin Kurti ile 19 Temmuz’da Brüksel'de yaptığı görüşmenin ardından, Vulin’in açıklamasıyla ilgili olarak, bu tür açıklamalardan uzak durulması için çağrıda bulundu ve Sırbistan'ın resmi politikasının sınırların dokunulmazlığı olduğunu söyledi.

Vuçiç, “Resmi politika, Sırbistan sınırlarının değiştirilemez olması ve Belgrad'ın diğer ülkelerin sınırlarıyla ilgilenmemesidir” dedi.

Özgür Avrupa Radyosu'na (RFE) göre, Bosna-Hersek'teki üst düzey yetkililer, Sırbistan Cumhurbaşkanı'nı Vulin'in açıklamalarını kınayarak bu tür açıklamalardan uzak durulması gerektiğini belirttiler. Kosovalı yetkililer Vulin'in mesajlarını Belgrad'ın resmi politikası olarak değerlendirirken, Sırp yanlısı Karadağ Demokratik Cephesi (DF) ise Vulin'in fikrini destekledi.

Avrupa Parlamentosu Üyesi Tonino Picula, Sırbistan'ın AB'ye katılmak istiyorsa Avrupa değerlerini benimsemesi gerektiğini söyledi ve Vulin'in konuşmasının Sırbistan'daki demokratik olmayan siyasi ortamı yansıttığını ifade etti.

Kaynak:https://europeanwesternbalkans.com/2021/07/20/call-of-minister-vulin-for-the-creation-of-the-serbian-world-provokes-condemnations/ (Erişim Tarihi: 21.07.2021)

Bu içerik 20.07.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 104 kez okundu.